Google dosegel poravnavo v tožbi zaradi sledenja uporabnikom

ByA.K.

29. decembra, 2023 ,
Foto: PixabayFoto: Pixabay

Google dosegel poravnavo v tožbi zaradi sledenja uporabnikom

Google, ki deluje pod okriljem matičnega podjetja Alphabet, je dosegel pomembno poravnavo v dolgotrajni tožbi, ki je obravnavala obtožbe o neupravičenem sledenju milijonom uporabnikov interneta, ki so verjeli, da brskajo zasebno.

Ameriška okrožna sodnica Yvonne Gonzalez Rogers v Oaklandu v Kaliforniji je odložila načrtovano sojenje, ki naj bi se začelo 5. februarja 2024, potem ko so se odvetniki obeh strani dogovorili za predhodno poravnavo. Tožba je zahtevala vsaj 5 milijard dolarjev odškodnine.

Pogoji poravnave niso bili razkriti javnosti, vendar so odvetniki potrdili, da vključujejo zavezujočo mediacijo. Pričakuje se, da bodo pogoje uradno predložili sodišču v odobritev do 24. februarja 2024.

Niti Google niti odvetniki tožnikov se za zdaj še niso odzvali na prošnje za komentar.

Tožniki so trdili, da je Google prek svoje analitike, piškotkov in aplikacij omogočil podjetju Alphabet sledenje njihovim dejavnostim, tudi ko so uporabniki nastavili brskalnik Chrome na način “Incognito” ali uporabljali druge brskalnike v načinu “zasebnega” brskanja. V tožbi so izpostavili, da je Google pridobil obsežno količino osebnih podatkov, vključno z informacijami o prijateljih, hobijih, nakupovalnih navadah in iskalnih poizvedbah uporabnikov.

Avgusta je sodnica Rogers zavrnila Googlovo ponudbo za zavrnitev tožbe, opozorila pa je, da ostaja odprto vprašanje, ali je Google dajal pravno zavezujoče obljube o nezajemanju podatkov uporabnikov med brskanjem v zasebnem načinu. Sodišče je citiralo Googlovo politiko zasebnosti in druge izjave podjetja, ki so nakazovale omejitve glede zbiranja podatkov.

Tožba, ki je bila vložena leta 2020, je zajela “milijone” Googlovih uporabnikov od 1. junija 2016 in je zahtevala vsaj 5000 USD odškodnine na uporabnika zaradi kršitev zveznih zakonov o prisluškovanju telefonom in kalifornijske zakonodaje o zasebnosti.

vir; Foto: Pixabay; Portal24