Google za zaščito Android naprav napovedal nove funkcije

Telefon [Foto: Pexels]

Google za zaščito Android naprav napovedal nove funkcije

Google je razkril niz inovativnih varnostnih funkcij za Android naprave, ki so namenjene zaščiti podatkov uporabnikov v primeru izgube ali kraje naprave. Med novimi orodji je izstopajoča funkcija, imenovana “Theft Detection Lock”, ki s pomočjo umetne inteligence (AI) zazna, če je nekdo fizično odvzel napravo iz rok lastnika in poskušal pobegniti. V takem primeru bo funkcija samodejno zaklenila napravo, s čimer prepreči dostop do vsebine.

Druga pomembna novost je funkcija za zaklepanje naprave brez povezave, ki avtomatično aktivira varnostno ključavnico, če je naprava dolgo časa brez internetne povezave ali če zazna veliko število neuspelih poskusov prijave. Dodatno, z funkcijo “Remote Lock” lahko uporabniki zaklenejo svoj zaslon z oddaljenega mesta po opravljenem varnostnem izzivu, ne da bi potrebovali geslo za svoj Google račun.

Za odvračanje potencialnih tatov, Google uvaja dodatne varnostne mere. Naprava Android, ki je bila ponastavljena na tovarniške nastavitve, bo zahtevala poznavanje lastniških poverilnic ali Google računa. Brez teh informacij ponastavitev ne bo mogoča, kar otežuje nadaljnjo prodajo naprave. Dodatno, za onemogočanje funkcije “Find My Device” je zdaj potrebna PIN koda ali biometrična avtentikacija.

“Zasebni prostor”

Google je predstavil tudi “zasebni prostor” v napravah Android, ki omogoča uporabnikom nastavitev posebnega območja za shranjevanje občutljivih aplikacij, ki je zaščiteno z ločeno PIN kodo. To omogoča dodatno varnost za občutljive informacije, kot so finančni ali zdravstveni podatki.

Izboljšana preverjanja pristnosti zahtevajo biometrično preverjanje za dostop do ključnih nastavitev Google računa in naprave z lokacij, ki niso vredne zaupanja. Te funkcije so primerljive z Applovim orodjem “Stolen Device Protection”, ki prav tako nalaga biometrično avtentikacijo in čakalne dobe za spremembo določenih nastavitev.

Te nove funkcije bodo na voljo v Androidu 15 in za izbrane naprave kasneje v letu, medtem ko bodo vse druge funkcije podprte na napravah z Androidom 10 in novejšimi različicami.

[Vir: Tech Radar]; Portal24; Foto: Pexels