Googlova nova značka za povečanje varnosti sistema Android

Google je za izboljšanje kibernetske varnosti sistema Android uvedel značko za neodvisni varnostni pregled. Ta oznaka se podeljuje aplikacijam VPN v sistemu Android, ki so bile predmet neodvisne varnostne ocene. Uporabnikom omogoča preverjanje varnostnih protokolov, ki so jih uvedli razvijalci aplikacije. Zato uporabnikom zagotavlja, da so ustvarjalci aplikacije sprejeli zanesljive varnostne ukrepe.

Znak izhaja iz revizije MASA (Mobile Application Security Assessment). To revizijo je uvedlo združenje App Defense Alliance, v katerem sodelujejo družbe Google, ESET, Lookout in Zimperium. Zavezništvo je bilo ustanovljeno leta 2019, njegov cilj pa je bil spopasti se z izzivi zlonamerne programske opreme v trgovini Play. Revizija MASA omogoča neodvisno ocenjevanje aplikacij glede na globalni varnostni standard, s čimer se dokaže skladnost z merili za mobilno varnost in zasebnost. Cilj je spodbuditi razvijalce, da odpravijo varnostne ranljivosti. Hkrati pa uporabnikom omogoča, da se pri nameščanju aplikacij razsvetljeno odločajo. Končno je ta strategija namenjena krepitvi varnosti v ekosistemu Android, zlasti za lastnike vrhunskih pametnih telefonov Android.

Aplikacije z značko pomenijo uspešno opravljeno revizijo MASA, razvijalci pa morajo vsako leto obnoviti svojo revizijo, da ohranijo značko. Nataliya Stanetsky iz skupine za varnost in zasebnost v sistemu Android opozarja, da značka sicer ne zagotavlja aplikacij brez ranljivosti, sporoča pa, da je razvijalec zavezan k izvajanju praks na področju varnosti in zasebnosti, s čimer zagotavlja varnost uporabnikov.

V trgovini Play Store je zdaj na voljo pasica, ki uporabnike usmerja v razdelek Zasebnost, v katerem je pojasnjen pomen nove značke. Uporabniki se lahko prek možnosti “Learn more” (Več informacij) pomaknejo tudi v imenik App Validation Directory in si ogledajo seznam aplikacij VPN, ki so uspešno prestale neodvisne varnostne preglede.

Googlov celostni pristop h kibernetski varnosti

Ta pobuda se je začela z aplikacijami VPN zaradi njihove vloge pri ravnanju z občutljivimi podatki uporabnikov. NordVPN, Google One in ExpressVPN so med ponudniki, ki so pridobili priznanje. Uspešno so opravili neodvisno varnostno testiranje. Poleg tega so dokazali skladnost z zahtevami programa MASA.

Google je uvedel oddelek o zasebnosti; ta pobuda je del širših prizadevanj. Njen cilj je zagotoviti celovite informacije o praksah kibernetske varnosti v Trgovini Play. Oddelek uporabnike obvešča tudi o vrstah podatkov, ki jih zbirajo aplikacije, namenih zbiranja in morebitni izmenjavi podatkov s tretjimi osebami.

Če želite izboljšati zaščito telefona pred zlonamerno programsko opremo, najprej prepoznajte značko Independent Security Review, vendar se pri tem ne ustavite. Zmanjšanje števila aplikacij, ki jih namestite, lahko zmanjša tveganje. Za dodatno varnost razmislite o namestitvi ene od najboljših protivirusnih aplikacij za Android.

Za tiste, ki imajo omejen proračun, je Google Play Protect izvedljiva in stroškovno učinkovita rešitev. Pregleduje trenutne in novo prenesene aplikacije za zlonamerno programsko opremo. Z zadnjo posodobitvijo Google Play Protect zdaj izvaja preglede v realnem času in vas opozarja prek privzetega protivirusnega programa Android, da pred namestitvijo ocenite varnost vsake nove aplikacije. Če odkrije kakršne koli grožnje, prepreči namestitev aplikacije in tako zaščiti vašo napravo.

Vir foto: Pixabay Biznis24