Gorski Karabah je zapustilo 100.000 ljudi

ByAna Koren

30. septembra, 2023 , ,

Gorski Karabah je zapustilo 100.000 ljudi

Iz regije Gorski Karabah je, potem ko je Azerbajdžan prejšnji teden zavzel to območje, pobegnilo več kot 100.000 ljudi, je sporočila Armenija. Omenjena številka pa predstavlja skoraj celotno prebivalstvo etnične armenske enklave. Kljub zagotovilom Azerbajdžana, da želi ponovno integrirati območje in obravnavati njegove prebivalce kot enake, armenski tiskovni predstavnik trdi, da je to le “laž”.

Regijo, ki je priznana kot del Azerbajdžana, so s podporo Armenije in njene zaveznice Rusije tri desetletja vodili etnični Armenci. V zadnjem spopadu je bilo ubitih najmanj 200 etničnih Armencev in desetine azerbajdžanskih vojakov. Kot del dogovora o prekinitvi ognja so separatisti pristali na predajo orožja. Samooklicana republika Gorski Karabah bo po besedah njenega voditelja s koncem leta prenehala obstajati.

Nazeli Bagdasarjan, tiskovna predstavnica armenskega premierja, je poudarila, da je v zadnjem tednu v Armenijo vstopilo več kot 100.417 beguncev iz Gorskega Karabaha. Enake številke je potrdila tudi Agencija ZN za begunce (UNHCR). Dodali so, da so mnogi begunci “lačni, izčrpani in potrebujejo takojšnjo pomoč”.

Nekdanji armenski separatistični uradnik, Artak Beglaryan, je razkril, da so “zadnje skupine” prebivalcev Gorskega Karabaha v soboto zapustile regijo in se odpravile v Armenijo. Na tem območju, naj bi ostalo le nekaj sto oseb, predvsem uradnikov, reševalcev in prostovoljcev.

V šokantnem dogodku ta teden je bilo v veliki eksploziji v skladišču goriva v Gorskem Karabahu ubitih najmanj 170 ljudi. Vzrok eksplozije blizu glavnega mesta Khankendi (Stepanakert za Armence) še ni znan.

ZN načrtujejo misijo v Gorski Karabah, da bi ocenili humanitarne razmere, potem ko je Azerbajdžan obljubil dovoljenje za takšen obisk. Kljub kritikam armenskega veleposlanika za posebne namene Edmona Marukjana glede časovnice obiska je poudaril pomen pričanja ZN o tem, kaj so doživeli etnični Armenci. Azerbajdžanska zagotovila je zavrnil kot “laž” in “propagando”.

vir Foto: AIBS News X Portal24