Gospodarska škoda zaradi podnebnih sprememb je šestkrat večja, kot se misli

Suša, podnebne spremembe [Foto: Pixabay]

Gospodarska škoda zaradi podnebnih sprememb je šestkrat večja, kot se misli

Nove raziskave so pokazale, da je gospodarska škoda, povzročena s podnebnimi spremembami, šestkrat večja, kot se je prej mislilo. Zvišanje globalne temperature za 1 °C vodi do 12-odstotnega zmanjšanja svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP), kar predstavlja precej večjo oceno od prejšnjih analiz. Glede na rezultate raziskave bi lahko globalno segrevanje zmanjšalo bogastvo na ravni, primerljivi s finančnimi izgubami zaradi neprekinjene vojne.

Svet se je od predindustrijskih časov segrel za več kot 1 °C in mnogi podnebni znanstveniki do konca tega stoletja zaradi nenehnega izgorevanja fosilnih goriv napovedujejo dvig za 3 °C . To bi imelo velike gospodarske posledice, opozarja novi delovni dokument, ki ga je, kot navaja The Guardian treba še strokovno pregledati. Povišanje temperature za 3 °C bi povzročilo “naglo zmanjšanje proizvodnje, kapitala in potrošnje, ki bo do leta 2100 preseglo 50 odstotkov,” navaja poročilo. Ta gospodarska škoda je primerljiva s škodo, ki jo povzroča bojevanje v vojni.

Ekonomist Adrien Bilal s Harvarda, ki je soavtor članka skupaj z Diegom Känzigom z univerze Northwestern, je poudaril, da bi bila kupna moč 37 odstotkov višja, če ne bi bilo globalnega segrevanja v zadnjih 50 letih. “Še vedno bo prišlo do določene gospodarske rasti, toda do konca stoletja bodo ljudje morda za 50 odstotkov revnejši, kot bi bili, če ne bi bilo podnebnih sprememb,” je dejal Bilal.

Velike gospodarske izgube

Raziskava ocenjuje družbeni strošek ogljika na 1056 USD na tono, kar je precej več od ocene Agencije ZDA za varstvo okolja (EPA), ki stroške ocenjuje na približno 190 USD na tono. Nova raziskava obravnava bolj “holističen” pogled na gospodarske stroške podnebnih sprememb s tem, da jih analizira na svetovni ravni in ne na podlagi posamezne države. Omenjeni pristop zajema medsebojno povezano naravo vpliva vročinskih valov, neviht, poplav in drugih podnebnih vplivov, ki škodujejo pridelku, zmanjšujejo produktivnost delavcev in zmanjšujejo kapitalske naložbe.

Gernot Wagner, podnebni ekonomist na univerzi Columbia, ki ni bil vključen v raziskavo, je dejal, da je ta pristop pomemben, ker povezuje lokalne vplive z globalnimi temperaturami. “Če bodo rezultati zdržali, in nimam razloga, da bi verjel, da ne bi, bodo močno vplivali na splošne ocene podnebne škode,” je dejal Wagner.

Vpliv podnebnih sprememb po vsem svetu

Poročilo ugotavlja, da bo gospodarski vpliv podnebne krize presenetljivo enak po vsem svetu, čeprav bodo države z nižjimi dohodki začele z nižjo stopnjo bogastva. To bi moralo spodbuditi bogate države, kot so ZDA, da sprejmejo ukrepe za zmanjšanje emisij, ki segrevajo planet, v lastnem gospodarskem interesu.

Kljub zmanjšanju izpustov bodo podnebne spremembe povzročile visoke gospodarske stroške. Čeprav bi globalno segrevanje do konca stoletja omejili na nekaj več kot 1,5 °C, kar je globalno dogovorjeni cilj, bodo izgube BDP še vedno okoli 15 odstotkov. “To je še vedno veliko,” je dejal Bilal. “Gospodarstvo bo morda še naprej raslo, vendar manj, kot bi zaradi podnebnih sprememb. To bo počasen pojav, čeprav se bodo udarci močno občutili, ko bodo udarili.”

Stroški prehoda s fosilnih goriv

Prispevek sledi ločeni raziskavi, objavljeni prejšnji mesec, ki je pokazala, da se bodo povprečni dohodki v naslednjih 26 letih v primerjavi s tistimi, ki bi bili brez podnebne krize zmanjšali za skoraj petino. Naraščajoče temperature, obilnejše padavine ter pogostejše in intenzivnejše ekstremne vremenske razmere bodo do sredine stoletja vsako leto povzročile 38 milijard dolarjev uničenja.

Obe raziskavi pojasnjujeta, da so stroški prehoda s fosilnih goriv in zajezitev vplivov podnebnih sprememb, čeprav niso nepomembni, manjši v primerjavi s stroški samih podnebnih sprememb. “Neublažene podnebne spremembe so veliko dražje kot neukrepanje ničesar, to je jasno,” je dejal Wagner.

[Vir: The Guardian]; Portal24; Foto: