Gospodarstvo območja evra stagnira, inflacija v Sloveniji ostaja visoka

Denar, evro [Foto: Freepik]

Gospodarstvo območja evra stagnira, inflacija v Sloveniji ostaja visoka

Gospodarstvo območja z evrom je v tretjem letošnjem četrtletju doživelo manjši upad, kažejo najnovejši podatki evropskega statističnega urada Eurostat. V četrtletni primerjavi se je BDP (bruto domači proizvod) na tem območju zmanjšal za 0,1 odstotka. Nasprotno pa je gospodarstvo EU v istem obdobju zabeležilo rast BDP za enakih 0,1 odstotka. Na letni ravni sta se obe območji povečali za 0,1 odstotka.

V kontekstu mednarodnih primerjav je v drugem letošnjem četrtletju BDP v območju z evrom rahlo rasel, za 0,2 odstotka, medtem ko je bilo gospodarstvo v območju EU v stagnaciji.

Najvišjo rast BDP med državami, za katere so na voljo podatki, je v tretjem četrtletju dosegla Latvija (+0,6 odstotka), sledili sta Belgija (+0,5 odstotka) in Španija (+0,3 odstotka). Po drugi strani pa so največji upad zabeležile Irska (-1,8 odstotka), Avstrija (-0,6 odstotka) in Češka (-0,3 odstotka).

Na letni ravni so največjo gospodarsko rast zabeležile Portugalska (+1,9 odstotka), Španija (+1,8 odstotka) in Belgija (+1,5 odstotka), medtem ko so največje krčenje gospodarstva zabeležile Irska (-4,7 odstotka), Estonija (-2,5 odstotka) ter Avstrija in Švedska (po -1,2 odstotka).

Nemčija, največje gospodarstvo območja z evrom, se je v tretjem četrtletju skrčila za 0,1 odstotka, medtem ko je francosko gospodarstvo zabeležilo rast za 0,1 odstotka.

Inflacija

Glede inflacije je območje evra v oktobru zabeležilo 2,9-odstotno inflacijo, kar je pomemben upad glede na prejšnji mesec, ko je znašala 4,3 odstotka. Visoke cene hrane, alkohola in tobaka so prispevale k inflaciji, vendar pa je Slovenija še vedno imela precej višjo inflacijo od povprečja območja evra.

Na letni ravni so cene hrane, alkohola in tobaka prispevale k inflaciji s 7,5 odstotki, pri čemer se je rast cen nekoliko umirila v primerjavi s septembrom. Sledile so cene storitev, ki so se oktobra podražile za 4,6 odstotka, ter neenergetske industrijske dobrine, ki so se zvišale za 3,5 odstotka. Cene energije pa so se oktobra na letni ravni znižale za 11,1 odstotka.

Slovenija je imela oktobra visoko inflacijo, saj je letna rast cen znašala 6,6 odstotka, kar je bilo nad povprečjem območja evra. Med državami z dostopnimi podatki sta višjo inflacijo od Slovenije imeli le Slovaška (7,8 odstotka) in Hrvaška (6,7 odstotka).

Evropska centralna banka (ECB) se sooča s ciljem ohranitve inflacije blizu dvema odstotkoma, vendar so se inflacijski tlaki in napovedi analitikov razlikovali. ECB je za letošnje leto napovedala 5,6-odstotno povprečno letno inflacijo, za prihodnje leto 3,2-odstotno, za leto 2025 pa 2,1-odstotno. Inflacija v območju evra se je lani povzpela nad 10 odstotkov, a je nato padla zaradi ukrepov ECB.

vir

Foto: Freepik

Portal24