Gospodinjstva bodo oproščena prispevka za obnovljivo energijo

ByA.K.

16. novembra, 2023 , ,
Foto: FreepikFoto: Freepik

Gospodinjstva bodo oproščena prispevka za obnovljivo energijo

Vlada je nedavno sprejela pomembno odločitev, ki bo razveselila gospodinjske odjemalce električne energije po vsej državi. Od novembra letos do konca leta 2024 gospodinjski odjemalci ne bodo plačali prispevka za podporo proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov energije. Minister za okolje, podnebje in energijo, Bojan Kumer, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil, da je ta odločitev namenjena zmanjšanju stroškov za odjemalce ter omilitvi vpliva visokih cen energije na gospodinjske proračune.

Sprememba bo za povprečnega odjemalca prinesla znižanje računa za kar šest evrov mesečno. Povprečni odjemalec, ki ima letno porabo 4035 kilovatnih ur (kWh), obračunsko moč sedem kW in dvotarifno merjenje, trenutno plačuje 70,34 evra mesečno. Po oprostitvi plačila prispevka bo mesečna položnica nižja za 6,31 evra. Slednje pomeni letni prihranek okoli 76 evrov.

Veliki in manjši odjemalci

Za velikega odjemalca, ki ima letno porabo 10.000 kWh, obračunsko močjo 10 kW in dvotarifnim merjenjem, kar predstavlja tipično štiričlansko gospodinjstvo s toplotno črpalko ali drugim velikim porabnikom, se bo mesečna položnica znižala s sedanjih 159,07 evra na 150,05 evra, kar pomeni letni prihranek okoli 108 evrov.

Tudi manjši odjemalci bodo deležni koristi te odločitve. Tisti z letno porabo 1500 kWh bodo opazili znižanje mesečne položnice s 27,65 na 24,94 evra. Minister Kumer je izpostavil, da vlada nadaljuje z mehkimi ukrepi in prevzema breme višjih cen električne energije. S potezo želi vlada omejiti vpliv energetske draginje na denarnice ljudi.

Minister Kumer je opozoril tudi na vpliv višjih cen električne energije na inflacijo. V septembru, ko so odjemalci namesto polovičnega prispevka znova plačevali polni prispevek, je električna energija prispevala k 26,5-odstotno letno stopnjo inflacije za 0,9 odstotne točke. Pričakuje se, da se bo ukinitev prispevka za obnovljivo energijo že novembra poznala pri inflaciji.

Poleg tega vlada načrtuje nadaljnjo regulacijo cen električne energije za gospodinjstva tudi v letu 2024. Cena za 90 odstotkov porabe bo zamejena. Dobavitelji za preostalih 10 odstotkov bodo medtem lahko zaračunali tržno ceno. Brez te regulacije bi se cena za povprečnega gospodinjskega odjemalca z novim letom zvišala za približno 30 odstotkov, kar bi pomenilo skok z okoli 70 na okoli 90 evrov mesečno.

vir

Foto: Freepik

Portal24