Govedina v omaki s suhimi slivami se odlično poda k širokim rezancem ali pire krompirju. Gosto zelenjavno, vinsko in slivovo omako lahko kombiniramo tudi z zrezki drugih vrst mesa. Priprava vam vzame petnajst minut, jed se kuha eno uro. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri obroke.
Kaj potrebujete
- 600 g govejega stegna
- 30 g masla
- 3 žlice oljčnega olja
- 100 g izkoščičenih suhih sliv
- 80 g korenine zelene
- 2 korenčka
- 1 glavica čebule
- 100 ml belega vina
- 2 žlici sveže sesekljanega peteršilja
- Sol po okusu
- Popramo po okusu
- Voda po potrebi
Postopek
Suhe slive in koren zelene narežite na manjše kose, čebulo sesekljajte na rezine, korenček naribajte.
Telečje zrezke pokrijte s plastično folijo in jih na obeh straneh potolcite s kladivom. Po okusu začinite s soljo in poprom.
V ponev dajte maslo in 2 žlici olivnega olja ter pustite, da se segreje. Meso prepražite na obeh straneh do zlato rjave barve. Odstranite na krožnik in pokrijte s folijo.
V isto ponev dodajte žlico olivnega olja, pustite, da se segreje, nato dodajte čebulo, korenček in koren zelene. Pecite toliko časa, da zelenjava rahlo karamelizira, nato dodajte suhe slive. Meso vrnite v ponev. Dušimo, po potrebi dolivajte vodo, dokler se meso in zelenjava ne zmehčata.
Zrezke vzemite ven in jih dajte na topel krožnik, zelenjavo in suhe slive z vodo prestavite v skledo in zmeljite s paličnim mešalnikom. Dobljeno omako vrnite v ponev, dodajte vino in vodo po želji, odvisno od gostote omake. Zrezke vrnite v ponev in jih kuhajte še 10 do 15 minut. Primešajte peteršilj in odstavite z ognja.
Goveje zrezke postrezite s širokimi rezanci ali pire krompirjem.
Dober tek!
Foto: Shutterstock