Govedina s suhimi slivami

ByAna Koren

15. septembra, 2022

Govedina v omaki s suhimi slivami se odlično poda k širokim rezancem ali pire krompirju. Gosto zelenjavno, vinsko in slivovo omako lahko kombiniramo tudi z zrezki drugih vrst mesa. Priprava vam vzame petnajst minut, jed se kuha eno uro. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri obroke.

Kaj potrebujete

  • 600 g govejega stegna
  • 30 g masla
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 100 g izkoščičenih suhih sliv
  • 80 g korenine zelene
  • korenčka
  • 1 glavica čebule
  • 100 ml belega vina
  • 2 žlici sveže sesekljanega peteršilja
  • Sol po okusu
  • Popramo po okusu
  • Voda po potrebi

Postopek

Suhe slive in koren zelene narežite na manjše kose, čebulo sesekljajte na rezine, korenček naribajte. 

Telečje zrezke pokrijte s plastično folijo in jih na obeh straneh potolcite s kladivom. Po okusu začinite s soljo in poprom.

V ponev dajte maslo in 2 žlici olivnega olja ter pustite, da se segreje. Meso prepražite na obeh straneh do zlato rjave barve. Odstranite na krožnik in pokrijte s folijo. 

V isto ponev dodajte žlico olivnega olja, pustite, da se segreje, nato dodajte čebulo, korenček in koren zelene. Pecite toliko časa, da zelenjava rahlo karamelizira, nato dodajte suhe slive. Meso vrnite v ponev. Dušimo, po potrebi dolivajte vodo, dokler se meso in zelenjava ne zmehčata. 

Zrezke vzemite ven in jih dajte na topel krožnik, zelenjavo in suhe slive z vodo prestavite v skledo in zmeljite s paličnim mešalnikom. Dobljeno omako vrnite v ponev, dodajte vino in vodo po želji, odvisno od gostote omake. Zrezke vrnite v ponev in jih kuhajte še 10 do 15 minut. Primešajte peteršilj in odstavite z ognja.

Goveje zrezke postrezite s širokimi rezanci ali pire krompirjem. 

Dober tek!

Foto: Shutterstock