Goveja enolončnica – toplina domače kuhinje

ByAlenka Mirnik

25. aprila, 2024 , ,

Goveja enolončnica – toplina domače kuhinje

Goveja enolončnica je klasična jed, polna okusov in hranilnih snovi, je idealna izbira za tiste, ki iščejo udobno in zadovoljujoče obrok. V nadaljevanju vam predstavljamo preprost recept, s katerim boste lahko pripravili aromatično govejo enolončnico, ki bo zagotovo navdušila tako družino kot prijatelje.

Ta recept je namenjen pripravi jedi za štiri osebe. Končna kalorična vrednost obroka je približno 600 kalorij na osebo.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 500 g govejega mesa za enolončnice (npr. pleče ali bočnik), narezanega na kocke,
  • 2 srednje velika krompirja, olupljena in narezana na kocke,
  • 2 korenčka, olupljena in narezana na kolobarje,
  • 1 večja čebula, sesekljana,
  • 2 stroka česna, drobno sesekljanega,
  • 1 žlica paradižnikove mezge,
  • 800 ml goveje jušne osnove,
  • 100 ml rdečega vina,
  • 1 lovorjev list,
  • 1 čajna žlička posušenega timijana,
  • sol in sveže mleti črni poper po okusu,
  • 2 žlici olivnega olja.

Postopek priprave:

V velikem loncu na srednje močnem ognju segrejte olivno olje. Dodajte narezano govedino in jo pražite, dokler ni enakomerno zapečena na vseh straneh. Govedino nato odstranite iz lonca in postavite na stran.

V istem loncu dodajte sesekljano čebulo, česen, korenček in krompir. Premešajte in pražite nekaj minut, dokler zelenjava ne postane rahlo mehka.

Govedino vrnite v lonec. Dodajte paradižnikovo mezgo, rdeče vino, govejo jušno osnovo, lovorjev list in timijan. Dobro premešajte, da se sestavine združijo.

Zmanjšajte ogenj na nizko stopnjo in lonec pokrijte. Enolončnico kuhajte približno 2 uri, dokler meso ni popolnoma mehko in se zelenjava popolnoma skuha.

Pred koncem kuhanja enolončnico poskusite in po potrebi dodajte sol in poper.

Govejo enolončnico postrezite vročo, okrašeno z malo svežega peteršilja za barvni poudarek.

Goveja enolončnica je odlična jed, ki ne zahteva veliko aktivnega časa priprave, ampak le nekaj potrpljenja med počasnim kuhanjem, ki jedi da pravi okus in teksturo. Je izjemno prilagodljiva, saj lahko eksperimentirate z dodajanjem različnih vrst zelenjave ali začimb. Tako bo vsaka skleda goveje enolončnice unikatna in prilagojena vašim okusom. Uživajte v pripravi in dober tek!

Portal24; Foto: Freepik