Goveja pečenka: Sočno in okusno

ByAlenka Mirnik

18. maja, 2024 ,
Foto: Freepik (fotografija je simbolna)

Goveja pečenka: Sočno in okusno

Roast beef je sočno pečeno goveje meso, časovno neomejena klasik v svetu kulinarike. Goveja pečenka je jed, ki nikoli ne gre iz mode. S svojim nežnim, sočnim mesom in bogatim, slastnim okusom je osvojilo posebno mesto v srcih ljubiteljev hrane po vsem svetu. Pridružite se nam, ko se poglabljamo v umetnost priprave popolne goveje pečenke in odkrivamo skrivnosti resnično vabljive kulinarične izkušnje

Sestavine za Roast beef

  • 1800 g ramsteka,
  • 2 žlici soli,
  • 2 čajni žlički popra,
  • 6 strokov česna,
  • 2 žlici masla,
  • 120 ml goveje juhe.
  • 120 ml suhega rdečega vina,
  • 3 vejice rožmarina,
  • 1 velika čebula.

Postopek priprave:

Približno dve uri pred peko odstranite meso iz hladilnika, da doseže sobno temperaturo. Medtem odstranite žile in kožo ter čebulo narežite na tanke rezine.

V majhni skledi zmešajte sol in poper. Nato z ostrim, tankim nožem na eni strani mesa naredite 3 zareze. Vsako zarezo napolnite z enim strokom česna, soljo in poprom. Meso obrnite in na drugi strani naredite še 3 zareze ter ponovite postopek. Končno meso potresite s preostalo soljo in poprom.

Pečico segrejte na 135 stopinj Celzija. V ponvi, primerni za pečico, stopite maslo na zmernem ognju. Popecite meso z vseh strani do zlate barve, kar bo trajalo približno 15 minut. Nato odstranite meso in deglazirajte ponev z govejo juho in rdečim vinom.

Meso vrnite v ponev in okoli njega položite rezine čebule ter vejice rožmarina. Pečite pri 135 stopinjah Celzija, dokler se temperatura mesa ne dvigne na 46 stopinj Celzija. To običajno traja približno 12-15 minut za vsakih 450 g mesa, kar pomeni malo manj kot eno uro za pečenje 1800 g mesa.

Pečenko nato odstranite na desko za rezanje, rahlo pokrijte s folijo in pustite počivati približno 20 minut. Med počitkom se bo temperatura mesa še nekoliko dvignila, zato je pomembno, da se notranja temperatura na sredini dvigne na 54,5 stopinj Celzija za srednje pečeno meso.

S tem receptom boste pripravili okusen in sočen rostbif, ki se odlično poda k številnim prilogam, kot so sendviči, tortilje, krompir in pečena zelenjava, pire krompir ali vaša najljubša solata. Ne pozabite upoštevati koristnih nasvetov za pravilno peko in počivanje mesa, da boste uživali v popolnem okusu in teksturi goveje pečenke.

[Vir: Pun kufer HR]; Foto: Portal24; Foto: Freepik (Fotografija je simbolna)