Govorica telesa: Joc Pečečnik in Simon Kardum

Joc Pečečnik [Foto: STA/https://servis.sta.si/fotoservis/1304960]

Drža telesa

Neposredno (frontalno) obrnjeno telo Joca Pečečnika proti sogovorniku ter roke široko ob telesu kažejo na pozitiven in samozavesten pristop v pogovor ter odprtost za vprašanja ali komentarje sogovornika.

Obraz

Nasmeh na obrazu dopolnjuje držo telesa v smislu pozitivne naravnanosti in pristopa do sogovornika. V povezavi z držo telesa lahko sklepamo, da je šlo za prošnjo za fotografiranje, kateri je Joc Pečečnik z veseljem ugodil.

Simon Kardum [Foto: STA/https://servis.sta.si/fotoservis/1305147]

Zakrivanje obraza 

Zakrivanje obraza Zvezdana Martića z dlanjo, s tujko tej gesti rečemo kar “facepalm”, sporoča razočaranje, zadrego, šok, presenečenje ali celo sarkazem. Gre za neverbalno sporočilo :”O moj Bog!”.  Z dlanjo čez obraz lahko tudi pokažemo bolečino ali žalost. Običajni namen takšne geste je pridobitev razumevanja oz. sočutja. Z zakrivanjem obraza z dlanmi se zaščitimo pred pogledi, da bi se npr. izognili zadregi ipd.  

Široko razširjene roke 

Objektiv fotoaparata je Simona Karduma ujel ravno v trenutku snemanja rute z vratu. Ruto si lahko snamemo na več načinov, tudi precej manj opazno in dramatično, kot lahko vidimo na fotografiji. Široko razprte roke in izpostavljen torzo med tem opravilom, v sejni sobi (javni prostor), kažejo predvsem na potrebo po dominanci v danem trenutku.  

Edvard Kadič

Več o govorici telesa, javnem nastopanju, osebni karizmi … TUKAJ