Govorica telesa: Prostorske potrebe proti prostorski nujnosti

Proksemika je del neverbalne komunikacije. Opredeljuje naše kulturne in osebne preference glede prostorske svobode. Sega od intimnega do osebnega, družbenega in javnega prostora. Te prostorske preference igrajo vlogo pri tem, ali se v različnih situacijah počutimo udobno ali ne. V primeru pandemije pa smo postali posebej pozorni na novo dimenzijo medsebojne razdalje – preventivna razdalja ali preventivno območje.

V času zdravstvene krize preventivno območje prevzame prednost pred osebnimi ali kulturnimi preferencami glede prostora. Zahteva je, da posamezniki vzdržujejo razdaljo vsaj 1-2 metra, v idealnem primeru še več, da bi zmanjšali tveganje za prenos okužbe. Prilagajanje tej zahtevi je lahko zahtevno, saj imamo vsi svoje edinstvene preference glede osebnega prostora. Vendar je šlo za nujen ukrep, zato se ne smemo čuditi, če so nekateri dajali prednost temu, da ne vzpostavljajo osebnega dotikanja ali so celo vzdrževali večje razdalje med stoječimi ali sedečimi posamezniki.

Prostorske želje

Običajno močno nasprotujemo vdorom v osebni prostor. Če vdor trja predolgo, lahko to privede do reakcij limbičnega sistema, kot so živčnost, tesnoba in razdražljivost. To nelagodje pojasnjuje našo nestrpnost do majhnih prostorov, še posebej, če ljudje stojijo za nami preblizu. Zanimivo je, da se podoben učinek pojavi, ko ljudje ohranjajo razdaljo, kar nam lahko povzroči občutek odrinjenosti. Vendar je v kontekstu, ki je povezan z zdravjem, ključno, da to oddaljevanje razumemo kot izraz skrbi za naše zdravje in dobro počutje.

Ljudje uživamo… več na Govorica telesa.

Foto: Freepik; Portal24