Govorica telesa: Rokovanje je več kot le pozdrav

V zahodni kulturi je rokovanje priljubljena oblika pozdrava, uporabna tako v poklicnem kot zasebnem življenju. Ta gesta, pogosto prvi fizični stik med ljudmi, igra ključno vlogo pri oblikovanju prvega vtisa, zato je bistvenega pomena, da se izvede pravilno.

Slabo rokovanje – bodisi premočno, premehko, predolgo – lahko pusti trajno negativno podobo v naših mislih, do te mere, da se bomo morda v prihodnosti izogibali ponovnemu stisku roke z isto osebo. Toda kaj naredi rokovanje “pravilno”?

Najprej je pomembno prepoznati, da rokovanje ni univerzalen običaj. V nekaterih kulturah je primernejši poklon ali poljub na lice. V primerih, ko je rokovanje ustrezno, se začne z dobrim očesnim stikom, nasmehom in iztegnjeno roko, rahlo upognjeno v komolcu. Prsti se nežno približajo roki druge osebe, usmerjeni navzdol, dlani vertikalno poravnane, ki stisneta z enako močjo, da ne pride do občutka prekomerne moči ali šibkosti. Ob tem stiku se sprošča hormon oksitocin, ki krepi socialno vez. Po približno sekundi se roki sprostita.

V primeru, da dlan enega od sogovornikov sega proti drugemu obrnjena proti tlem, to kaže na težnje po prevladi.

Enako velja tudi obratno, če je sogovornik v rokovanje ponudil dlan, obrnjeno proti nebu, to kaže na občutja podrejanja v odnosu do sogovornika. Izjema so starejši ljudje z visokim družbenim statusom, ki pogosto ponudijo “podrejeno” dlan zato, da pomagajo razbremeniti sogovornika občutij nelagodja ali manjvrednosti (primer rokovanja uglednega profesorja s študentom, ki mu je nerodno). 

Pri interakciji s starejšimi ljudmi je priporočljivo uporabiti manjši pritisk. V situacijah z ljudmi višjega družbenega statusa pa običajno ti določijo trajanje in moč rokovanja. Pravilno izvedeno rokovanje ni zgolj formalnost, temveč lahko pomembno prispeva k pozitivni medosebni komunikaciji in vzpostavitvi zaupanja.

Razdalja med osebama pri rokovanju

Razdalja med osebama je pri rokovanju ključna, saj odseva stopnjo intimnosti, zaupanja in moči v njunem odnosu. Stoja preblizu lahko vzbudi občutke nelagodja, ogroženosti ali nespoštovanja, saj se tako posega v osebni prostor druge osebe. Po drugi strani pa prevelika oddaljenost med stiskom rok lahko ustvari vtis zadržanosti, ravnodušnosti ali negotovosti, saj v tem primeru razdalja služi kot simbolna ovira.

Razumevanje idealne razdalje pri rokovanju je odvisno od različnih dejavnikov, vključno s kulturnim kontekstom in naravo odnosa med osebama. Da bi našli primerno razdaljo, lahko uporabimo preprost trik: roko popolnoma iztegnemo in uskladimo ramo z ramo druge osebe. To zagotavlja maksimalno ustrezno razdaljo, ki omogoča udoben stisk roke in ohranjanje očesnega stika.V primeru, da želimo vzpostaviti tesnejši stik, lahko rahlo upognemo komolec in se nekoliko nagnemo naprej, pri čemer pazimo, da se s telesom ne dotikamo drugega trupa ali rame. Če smo pozorni, lahko točno to opazimo pri Robertu Golobu.

Za izkazovanje spoštovanja ali v bolj formalnih situacijah je priporočljivo držati roko naravnost in se ne nagibati. Pomembno pa je, da se izogibamo potegu roke nazaj ali stran od sogovornika, saj je to lahko razumljeno kot negativno sporočilo. Razdalja pri stisku rok torej ni le vprašanje fizičnega kontakta, ampak lahko veliko pove o naravi odnosa in spoštovanju med posamezniki. Ustrezno upravljanje s temi neizrečenimi pravili komunikacije lahko močno prispeva k uspešni medosebni interakciji.

Edvard Kadič

Foto: Vlada RS, Flickr