Govorica telesa: Urška Bačovnik Janša in Janez Janša

Veličastno, graciozno, svetovljansko

Janez Janša in Urška Bačovnik Janša na Dunajskem opernem plesu.

Janez Janša in Urška Bačovnik Janša na Dunajskem opernem plesu. [Foto: X Janez Janša]

Pravila oblačenja zapovedujejo stopnje formalnosti oblačil, ki se jih lahko nosi ob posameznih priložnostih. Najvišja stopnja formalnosti je frak oz. s tujko “white tie” (dobesedni prevod: bela kravata oz. metuljček), ki je tudi v svetu vedno redkeje zapovedan. Frak kot zapoved oblačenja se je razvil v 19. stoletju, uporaba pa je začela upadati po prvi svetovni vojni. Gre za posledico iskanja nekoliko manj formalnega oblačenja in sčasoma je prišlo so ti. smoking oz. “black tie” kombinacije: črnega suknjiča (ne frak), bele srajce in črnega metuljčka. 

Najbolj znani svetovni dogodki s tako visoko stopnjo formalnosti oblačenja kot je frak, so danes mednarodni ples debitantk v New Yorku, večerja Gridiron v Washingtonu, kraljeva državna večerja v Buckinghamski palači ter Dunajski operni ples v Avstriji, od koder je tudi fotografija Janeza Janše v fraku ter prečudovite Urške Bačovnik Janša v rdeči toaleti. 

Ker je frak najbolj formalen način oblačenja, lahko ženska za takšno priložnost obleče veliko plesno obleko in dodaja različne, pogosto tudi zelo bogate dodatke (rokavice, nakit …). Frak kot zapoved oblačenja gostom sporoča, da je formalnost pomembna sestavina dogodka. Če gostitelj zahteva, da se gostje oblečejo v najbolj formalno obleko, se morajo gostje tako obleči. Vedno so na takšno zahtevo vnaprej opozorjeni na vabilu. 

Gre predvsem za občutek veličastnosti in prav to lahko vsi takoj opazimo na priloženi fotografiji. Prečudovita rdeča barva obleke jasno sporoča, da imamo opravka s pravo damo. Rdeča barva komunicira drznost, samozavest in uokvirja naravno lepoto dame, ki jo nosi. Zelo jasno sporoča, da dama obvladuje prostor in ljudi okoli nje, saj gre za barvo strasti, ljubezni in dobrega stila. 

Edvard Kadič