Govorica telesa: Dotikanje samih sebe in kako to razumeti?

ByA.K.

7. februarja, 2024 ,
Foto: Pexels

Govorica telesa: Dotikanje samih sebe in kako to razumeti? Zakaj se dotikamo obraza?

Obraza se pogosto nezavedno dotikamo. Ste se kdaj vprašali, zakaj tako pogosto vidimo ljudi, ki se med razmišljanjem dotikajo obraza? Zakaj dojenčki, ko se zbudijo, raztegnejo roke in razprejo prste? Zakaj se tako pogosto dotikamo obraza v stresnih situacijah? Nanizali bomo nekaj od razlogov za to obnašanje in pomen obraza kot naše glavne točke za pomiritev.

Samopomirjanje skozi dotikanje

Dotikanje obraza ima korenine v naši potrebi po pomiritvi samega sebe. Ko se nežno tapkamo s prsti ali se dotikamo različnih delov obraza, nas to ponavljajoče se vedenje pomirja in zmanjšuje stres. Pri dojenčkih to dotikanje izvira iz refleksov, ki so imeli evolucijski pomen za preživetje. Dojenčki so se ob rojstvu morali držati za materine lase, da bi se izognili nevarnosti, kar je bilo ključno za preživetje v divjini.

Ženske pogosto vrtijo lase, medtem ko moški gladijo brado. To ustvarja prijeten občutek in prispeva k psihičnemu ugodju. Dotikanje obraza sprosti kemikalije, kot so oksitocin, dopamin in serotonin, ki pomagajo obvladovati stres, pomirjajo in izboljšujejo razpoloženje.

Dotikanje obraza kot oblika samopomirjanja

Od rojstva dalje smo programirani za samopomirjanje. Čeprav smo začeli s palcem v ustih ali obdržali najljubšega plišastega medvedka, se je to obnašanje razvijalo v različne oblike samopomirjanja skozi celo življenje. Ročno delo obraza, praskanje, drgnjenje ali masiranje so načini, kako telo sprošča dolgočasje, usmerja nemirno energijo ali se spopada s stresom.

Naše roke so nenehno zaposlene, in sicer s praskanjem, drgnjenjem ali masiranjem različnih delov obraza. To počnemo v pričakovanju novic, med razmišljanjem ali ko se soočamo s stresom. Možgani od nas zahtevajo, da za pomirjanje stresa uporabljamo telo, še posebej roke.

Dotik obraza za takojšnjo pomiritev možganov… več na Govorica telesa.

Foto: ; Portal24