Gradbišče kanala C0: pretep med lastniki zemljišč in varnostniki

ByAna Koren

26. februarja, 2023 ,

Gradbišče kanala C0: pretep med lastniki zemljišč in varnostniki  

V Ljubljani je na gradbišču kanalizacijskega kanala C0 znova nastal konflikt. Več lastnikov zemljišč, ki trdijo, da gradnja poteka brez gradbenega dovoljenja, je poskušalo podreti varovalno ograjo. Zatem se je vnel pretep z varnostnik

Ljubljanski župan Zoran Janković je sicer pred nekaj dnevi zatrdil, da je na gradbišču kanala C0 znova mir. Lastniki zemljišč, ki so gradnji ostro nasprotovali in na gradbišču v zadnjih mesecih večkrat protestirali, “pa, da so prišli do točke, da je treba projekt zaključiti”.

Lastniki več zemljišč so najeli geodetsko službo, ki je ugotovila, da dela potekajo tudi na zemljiščih, za katera Mestna občina Ljubljana nima gradbenega dovoljenja. Lastniki trdijo, da so varovalno ograjo podrli zato, da bi sprožili uradni spor in prihod policije. Varnostniki, ki jih najema Mestna občina Ljubljana, se niso strinjali, da jih pri delu snemajo. Spor je nato prerasel v pretep.

Direktor varnostne službe Alfa zatrjuje, da so varnostniki svoje delo kljub agresiji lastnikov opravili korektno.

“Ena od oseb, ki so pritekle izza ograje in nas napadle, je vpila: ubil te bom, ubil te bom,” je povedal Luka Jemec. Jemec je dejal, da ima po pretepu glavobol, manjšo vrtoglavico in bolečine v vratu.

“Ker nisem pustil telefona, me je udaril v senčen del s pestjo. Tako sem kar malo omotičen, čudno se počutim. In po tem, ko smo rekli, da kličemo policijo, se je ta oseba umaknila nazaj v varovano območje in zbežala po varovanem območju neznano kam,” pa je povedal Blaž Škerl.

Geodetska služba, ki je izvajala meritve, je potrdila, da so varnostniki tudi njih ovirali pri delu.

“Gospod Janković ne upošteva slovenske ustave,” je dogajanje komentiral Roman Zalokar iz Sindikata kmetov Slovenije.

Na ljubljanski občini pojasnila v povezavi z gradbenimi dovoljenji še niso podali. Direktor varnostne službe Alfa Jože Mihelić, ki za občino izvaja varovanje gradbišča, je ob tem zatrdil, da v njegovem podjetju ni varnostnikov brez uniform in da so svoje delo, kljub agresiji lastnikov, opravili korektno.

Po pretepu dve osebi poiskali zdravniško pomoč, dogodek pa preiskujejo policisti, ki iščejo napadalca.

V nekaj mesecih na gradbišču več konfliktov

Gre sicer za še enega v vrsti konfliktov na gradbišču. Nazadnje je bilo tam ozračje razgreto na začetku februarja, ko so lastniki zemljišč najeli svojo varnostno službo, ki ni dovolila gibanja po njihovih zemljiščih. Sledil je spor z občinsko varnostno službo, pri čemer so morali posredovati policisti, ki so popisali manjšo skupino nasprotnikov projekta.

Gradnja zadnjih kilometrov kanala C0, ki bi povezal Vodice in Medvode s čistilno napravo v Zalogu, se na Ježici sicer nadaljuje od novembra lani. Projektu ves čas ostro nasprotujejo nekateri lastniki zemljišč in občani, ki opozarjajo, da kanal teče čez vodovarstveno območje. Projektu ob tem nasprotuje tudi del mestne ljubljanske opozicije, ki je v začetku meseca na to temo sklical izredno sejo mestnega sveta, a je bil ta nesklepčen. S predlaganim sklepom so želeli med drugim občino pozvati, naj projekt ustavi.

vir Foto: Twitter

Ne spreglejte…

FURS Roku Snežiču zasegel pregrešno dragega Maseratija

Uslužbenci Finančne uprave (FURS) so davčnemu svetovalcu Roku Snežiču v Mariboru zasegli pregrešno dragega Maseratija.

Oseba lahko avtomobil, registriran v tretji državi, začasno uvozi, torej deklarira za postopek začasnega uvoza s popolno oprostitvijo uvoznih dajatev. To lahko stori pod pogojem, da je avtomobil registriran izven carinskega območja EU na ime osebe s sedežem zunaj tega območja ter pogojem, da vozilo uporablja oseba s sedežem izven carinskega območja EU. Če gre za fizično osebo, se kot sedež šteje njeno običajno prebivališče. To je kraj, kjer oseba dejansko prebiva najmanj 185 dni v koledarskem letu zaradi osebnih ali poslovnih vez, so pojasnili na FURS-u… več tukaj.