Grafiti Jezus razburili slovensko javnost, kaj pa Tito?

ByMiha Kovač

15. aprila, 2024
Foto: Zajem zaslona

Grafiti Jezus razburili slovensko javnost, kaj pa Tito?

Del slovenske javnosti je zaradi nenavadnih in vse bolj prisotnih grafitov z napisom “Jezus”, ki so se razširili po več lokacijah v Sloveniji, zelo razburjen. Po poročanju osrednjega dnevnika, napisi, ki se najpogosteje pojavljajo na podvozih in ob državnih cestah, povzročajo nelagodje in morda celo predstavljajo nevarnost za prometno varnost. Napovedovalka Slovenske kronike je izrazila zaskrbljenost, da so ti napisi “neprimerni in morda tudi nevarni”, kar dodatno poglablja začudenje dela javnosti.

Medtem ko je napis “Jezus” sprožil burne odzive, podobni grafiti, ki poveličujejo bivše komunistične voditelje, kot je Josip Broz Tito, ne zbudijo enake pozornosti. Na območju nad Sabotinom se lahko še vedno vidi napis “Tito”, ki je bil nekoč del slovenskega kulturnega in političnega konteksta. Kljub temu, da je bil napis na kratko odstranjen, so ga postavili nazaj.

RTV Slovenija in drugi mediji so velikokrat deležni kritik zaradi svojega pristranskega poročanja, ki ga nekateri interpretirajo kot dvojna merila glede tega, kateri simboli in osebnosti so primerni za javni prostor. Obtožbe, da je slovenska levica uporabljala fašistične metode, medtem ko istočasno obtožuje nasprotnike fašizma, dodatno poglabljajo to problematiko. Tito, kljub temu da je bil priznan kot eden izmed največjih množičnih morilcev 20. stoletja, v Sloveniji še vedno najde prostor v javnem diskurzu brez vidnejšega nasprotovanja.

Na eni strani poročanje o grafitih z napisom “Jezus” kot nečem ekstremnem in potencialno nevarnem, po drugi strani pa molk ali celo toleranca do simbolov, ki slavijo totalitarne režime, kaže na širšo težavo v slovenski družbi. To stanje odraža globoko zakoreninjene ideološke delitve in težave z obdelavo zgodovinske travme, ki je zaznamovala slovenski prostor v 20. stoletju.

‘Sporni’ napisi Jezus na planinski poti so že počiščeni, ostali ‘miroljubni’ grafiti pa še vedno ‘krasijo’ državo.

Portal24; Foto: Zajem zaslona