Grčija in Turčija dosegli dogovor o trgovini in migracijah

V četrtek je prišlo do prelomnega obiska turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana v Atenah, kjer sta Grčija in Turčija dosegli pomemben dogovor. Državi sta se strinjali, da bosta okrepili trgovino in vzpostavili komunikacijske kanale med obalnimi stražami za reševanje vprašanja migracij.

Po večletnih napetostih in zgodovinskih sporih med tema dvema državama je ta dogovor označil začetek novega obdobja sodelovanja med zaveznicama v Natu. Turčija in Grčija sta si zgodovinsko nasprotovali, vendar se zdi, da sta zdaj pripravljeni graditi boljši odnos.

Grški premier Kiriakos Micotakis je povedal: “Glede migracij smo opazili, da je prišlo do znatnega zmanjšanja tokov v zadnjem obdobju. To je rezultat sistematičnega varovanja tako morske kot kopenske meje. Dodal bi še, da je to posledica veliko boljšega sodelovanja policije in obalne straže obeh naših držav. In to sodelovanje je lahko in se mora še izboljšati.”

Med skupno tiskovno konferenco z Micotakisom je Erdogan poudaril, da ni problema, ki ga ne bi bilo mogoče rešiti, ter izrazil željo, da bi Egejsko morje postalo morje miru in sodelovanja.

Želja po mirnih vodah

Pomemben del dogovora je tudi skupna izjava o prijateljskih vezeh in dobrososedskih odnosih, ki sta jo strani podpisali, s čimer sta potrdili svojo željo po “mirnih vodah” v Egejskem morju in ohranili mirno vzdušje med Atenami in Ankaro. Vendar pa še vedno ostajajo nerešene razlike, zlasti v zvezi s Ciprom, kjer Turčija zagovarja rešitev dveh držav, medtem ko Grčija poudarja ponovno združitev otoka na podlagi resolucij ZN.

Poleg tega so strani dogovorile tudi o sodelovanju na področjih trgovine, energetike, izobraževanja, kmetijstva, športa, tehnologije in turizma. Grški premier je izrazil ambiciozen cilj, da bi v naslednjih petih letih dvignili dvostransko trgovino z 5 milijard evrov na 10 milijard evrov. Micotakis je tudi napovedal, da bo obiskal Turčijo spomladi, saj je bil povabljen v Ankaro.

Skupaj ta dogovor predstavlja pomemben korak k izboljšanju odnosov med Grčijo in Turčijo ter k reševanju regionalnih vprašanj, vključno z migracijami in energetiko.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24