Greenpeace opozarja na katastrofalne napake pri upravljanju ribištva v mednarodnih vodah

Ribe, ulov [Foto: Pexels]

Greenpeace opozarja na katastrofalne napake pri upravljanju ribištva v mednarodnih vodah

Neodvisna globalna nevladna organizacija Greenpeace je danes objavila poročilo, v katerem opozarja na “šokantne napake” pri upravljanju ribištva v mednarodnih vodah. Po njenem mnenju je to povzročilo precejšen prelov ribjih populacij. Organizacija poziva države, naj ratificirajo Pogodbo o zaščiti odprtega morja in morske biološke raznovrstnosti (znano kot BBNJ), ki so jo junija 2023 sprejeli Združeni narodi v New Yorku, za boj proti tej “oceanski krizi”.

Pred odprtjem konference San Jose “Immersed in Change” o zaščiti oceanov je Greenpeace preučil vlogo regionalnih organizacij za upravljanje ribištva (RFMO). To so mednarodne organizacije, odgovorne za upravljanje enega ali več staležev rib v mednarodnih vodah določenega oceana.

Slabo upravljanje

Poročilo navaja, da ti organi, kot je Komisija za tune v Indijskem oceanu (IOTC), “niso izpolnili svojega mandata za urejanje ribištva.” Povprečno 55 % staležev rib, ki jih upravljajo RFMO, je propadlih ali preveč izkoriščenih. Poročilo te “napake” pripisuje načinu upravljanja teh organizacij, kjer se odločitve sprejemajo s soglasjem in ena država lahko blokira “življenjske ukrepe.” Poleg tega pa vpliv velikih podjetij ustvarja “konflikte interesov,” ter nezmožnost upoštevanja znanstvenih nasvetov. RFMO po poročilu ni ocenila 95 % biotske raznovrstnosti rib v odprtem morju.

Upanje v novo pogodbo

Greenpeace izpostavlja, da se je zdravje oceanov nezadržno poslabšalo od ustanovitve RFMO pred 70 leti, saj jim ni uspelo preprečiti prekomernega ribolova, uničenja občutljivih vrst in ranljivih morskih ekosistemov. Nasprotno pa pogodba o odprtem morju, ki omogoča ustanovitev zaščitenih morskih območij za več kot tri četrtine držav podpisnic, “ponuja upanje,” je dejala Laura Meller, borka oceanov za Greenpeace Nordic.

Če bo pogodba začela veljati leta 2025, bo “do leta 2030 zaščitila 30 % oceanov in vodnemu življenju ponudila priložnost, da si opomore po desetletjih slabega upravljanja RFMO,” je dodala v sporočilu za javnost.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels