Grenlandske ženske zaradi prisilne kontracepcije zahtevajo odškodnino

Skupina 67 žensk z Grenlandije od danske vlade zahteva odškodnino, in sicer zaradi kampanje neprostovoljne kontracepcije iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Razkriti podatki kažejo, da so bile v okviru programa omejevanja rodnosti med domorodnim prebivalstvom vsaj 4500 ženskam, vključno z najstnicami, vstavljene intrauterine naprave (IUD), v nekaterih primerih tudi brez njihove vednosti ali soglasja.

Grenlandija, nekoč danska kolonija do leta 1953, je sedaj delno suvereno ozemlje Danske. Obseg te kampanje je bil razkrit lani v podcastu danske televizijske postaje DR, ki je poročala, da so med letoma 1966 in 1970 ženskam, nekaterim starim tudi samo 13 let, vstavili IUD brez njihove vednosti. Grenlandska vlada ocenjuje, da je bil IUD do konca leta 1969 vstavljen kar 35 odstotkov žensk na tem ozemlju, ki bi lahko zanosile.

Odškodnina

Uradna preiskava o tem programu naj bi se zaključila leta 2025, te ženske, mnoge v svojih 70-ih, odškodnino zahtevajo zdaj. Vsaka ženska zahteva 300.000 kron (okoli 26.000 evrov). Naja Lyberth, psihologinja, ki je sprožila to odškodninsko zahtevo, je poudarila, da so se nekatere ženske soočale z resnimi zdravstvenimi zapleti ali celo neplodnostjo zaradi nepravilno nameščenih IUD-jev. “Že zdaj je 100-odstotno jasno, da je vlada prekršila zakon s kršitvijo naših človekovih pravic,” je dejala.

Mads Pramming, odvetnik, ki zastopa te ženske, je zahtevek v imenu skupine polsal uradu danske premierke Mette Frederiksen. Lyberth pričakuje zavrnitev zahteve s strani vlade do zaključka uradne preiskave. Odločena je, da bo skupina zadevo predložila sodišču, če bo to potrebno.

Lansko leto je Danska že plačala odškodnino šestim Inuitom, ki so bili v petdesetih letih odvzeti svojim družinam kot del programa oblikovanja dansko govoreče elite na Grenlandiji.

Grenlandija, s 57.000 prebivalci, je največji otok in hkrati najsevernejše ozemlje na svetu. Ozemlje ima svojo zastavo in jezik ter predsednika vlade. Valuta otoka, pravosodje in zunanja politika pa so še vedno pod dansko kontrolo.

Vir Foto: Pexels

Portal24