Greta Thunberg pridržana v Nemčiji (video)

Greto Thunberg, najbolj znano podnebno aktivistko na svetu, so pridržali nedaleč od vasi na zahodu Nemčije, kjer se zadnje dni udeležuje protestov proti širjenju premogovnikov.

Videoposnetek prikazuje Greto Thunberg (20), ki jo nemška policija kar odnese s prizorišča. Ko so jo odpeljali, je Greta nasmejana pozirala zbranim fotoreporterjem, ko jo je policist držal za roko. Policija je za BBC povedala, da Greta ni bila aretirana in jo bodo izpustili takoj, ko bo potrjena njena identiteta.

Policija: Odpravila se je proti rudniku

Policija je za Reuters povedala, da so Greto prijeli, ko se je skupina protestnikov “napotila proti jašku” rudnika Garzweiler 2. Pravijo, da bodo vse pridržane protestnike izpustili, ko bo ugotovljena njihova identiteta. Policija je še sporočila, da je v jašek skočil moški. Rudnik Garzweiler 2 se nahaja približno 9 kilometrov od vasi Lützerath. 

Thunberg se je pridružila tisočim drugim aktivistom in protestnikom, ki so prejšnji konec tedna protestirali proti uničenju nemške vasi, da bi naredili prostor za širitev rudnika lignita v lasti evropskega energetskega velikana RWE.

Protesti so se nadaljevali tudi po evakuaciji aktivistov iz vasi

Na zahodu Nemčije so se tudi po evakuaciji aktivistov iz vasi Lützerath, ki propada zaradi širitve rudnika lignita, danes nadaljevali protesti okoljevarstvenih aktivistov.

Tako so se v približno 40 kilometrov oddaljenem Kölnu aktivisti v jutranji prometni konici zadržali na cestišču in ustavili promet. Policija se pripravlja na odziv na podobna dejanja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Med protestom v Kölnu so bili vidni rumeni križi, simboli protesta proti rušenju vasi Lützerath. Protestniki so tvitnili, da mora premog pod Lützerathom ostati v zemlji… o tem smo poročali tukaj.

Protestniki so zasegli bager

Protesti so potekali tudi v drugih krajih na zahodu Nemčije. V rudniku lignita Inden blizu Aachna so protestniki zasegli bager, zato so dela prekinili. Po podatkih policije v Aachnu se je udeležilo približno 20 protestnikov, po podatkih družbe RWE pa med 30 in 40 protestnikov.

Skupina približno 20 podnebnih aktivistov je zasedla tudi železniške tire, ki vodijo do elektrarne Neurath blizu Rommerskirchna, so sporočili policija in RWE. 

Včeraj je policija iz predora odstranila še zadnja dva protestnika

Policija je včeraj iz enega od rovov v tej vasi evakuirala zadnja dva protestnika, predor pa so več dni zasedli podnebni aktivisti zaradi nasprotovanja širitvi tamkajšnjega premogovnika. Vas, ki je v lasti energetskega velikana RWE, bodo zdaj porušili, da bi naredili prostor za načrtovano širitev.

RWE pričakuje, da bo rušenje vasi trajalo od osem do deset dni, kopanje premoga na tem območju pa naj bi začeli marca ali aprila.

Foto: Zajem zaslona vir

By A.K.

One thought on “Greta Thunberg pridržana v Nemčiji (video)”

Komentar: