Greta Thunberg se pridružuje protestu “Pinky” in “Brain”

ByA.K.

15. januarja, 2023 ,

Greta Thunberg se pridružuje protestu “Pinky” in “Brain” proti rudniku premoga

Švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg je obsodila “policijsko nasilje” pri odstranitvi podnebnih protestnikov, ki so poskušali preprečiti, da bi zapuščeno vas pogoltnil odprti rudnik premoga.

Zadnji prebivalec je Lützerath v zahodni Nemčiji zapustil pred več kot enim letom- Policija je prišla, da bi aktiviste odstranila s kraja.

Mnogi protestniki so odšli, dva protestnika z vzdevkoma “Pinky” in “Brain” sta se zaprta v predor.

Nekateri čakajo v drevesnih hišicah.

Velikega shoda v sosednji vasi Keyenberg udeležilo več tisoč ljudi.

Policijska operacija v Lützerathu, ki je zdaj v lasti energetskega podjetja RWE, se je izkazala za neprijetno za vlado. Nemški podkancler Robert Habeck je namreč vodilna oseba v Zelenih.

Nemčija je obljubila, da bo do leta 2030 postopno opustila proizvodnjo energije iz premoga, datum je premaknila z leta 2038. Lützerath naj bi bila zadnja vas, ki jo bo pogoltnil površinski rudnik Garzweiler. RWE je dejal, da bo premog pod vasjo potreben že to zimo.

Toda podnebne protestnike je spodbudila javna podpora, saj raziskava kaže, da 59 odstotkov Nemcev nasprotuje širitvi rudnika lignita.

https://youtu.be/ejShjlB45qg

Lützerath je postal simbol za aktiviste iz vse Nemčije

“Ljudje na globalnem jugu trpijo. Tukaj smo privilegirani in lahko protestiramo in moramo uporabiti ta privilegij, da ustavimo uporabo fosilov,” je za BBC dejal nek aktivist.

Ko se je približala policija, so protestniki oblikovali človeške verige in se odpravili na drevesne hišice ali strehe v vasi. Večino so odstranili do petka. Takrat se je fokus usmeril na dva mladeniča v predoru, ki sta ga izkopala pod Lützerathom.

Protestnika, ki sedita ob šopku rož, sta na YouTubu objavila videa, v katerih se imenujeta Pinky and Brain, vzeta iz animirane risanke o laboratorijskih podganah v poznih devetdesetih letih. V videu pravita, da imata kisik in da je “lepo in hladno”.

Šef policije v Aachnu Dirk Weinspach je dejal, da njegova ekipa poskuša komunicirati s protestnikoma v predoru. Opozoril ju je tudi na nevarnosti.

V odgovoru na obtožbe Grete Thunberg o nasilju je načelnik policije dejal, da švedska aktivistka ni poskušala govoriti z oblastmi o tem, kaj se dogaja, in da je bila le na kratkem obisku, med katerim je govorila z mediji.

Tako kot Zeleni so z operacijo čiščenja vasi nezadovoljni tudi številni socialdemokrati kanclerja Olafa Scholza.

Scholz je zavrnil trditve protestnikov, da bi uporaba nahajališč lignita iz Lützeratha ogrozila podnebne cilje Nemčije. “Ravno obratno je – politično delamo za doseganje naših podnebnih ciljev.”

Vir Foto: Zajem zaslona

Ne spreglejte…

Greta Thunberg pravi, da so jedrske elektrarne ok

Nemčija ne bi smela zapreti jedrskih elektrarn, ki trenutno proizvajajo energijo, če to pomeni več kurjenja premoga, je dejala Greta Thunberg.

“Če že delujejo, menim, da je narobe, če jih zapremo in se osredotočimo na premog,” je v intervjuju za nemški televizijski kanal Das Erste dejala 19-letna švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg… več tukaj.