Gripen – letalo, ki bi lahko spremenilo vojno v Ukrajini (video)

ByAna Koren

19. septembra, 2023 , , , ,

Gripen – švedsko vojaško letalo, ki bi lahko spremenilo vojno v Ukrajini

Po dolgih prizadevanjih za pridobitev bojnih letal F-16 od ZDA in ostalih članic Nata se zdi, da bo Ukrajina morda kmalu dobila nov vir sodobnih bojnih letal. Švedska vlada namreč razmišlja, da bi v Ukrajino poslala svoja reaktivna letala Gripen, ki so proizvedena na Švedskem. Ukrajini bi bila letala v izjemno pomoč v boju proti Rusiji, hkrati pa bi to bi pomenilo novo dimenzijo nordijske in baltske vpletenosti v vojno.

Čeprav je švedska članstvo v Natu odvisno od mnenj Madžarske in Turčije, ukrajinski piloti že prejemajo usposabljanje v švedskih zračnih silah za ravnanje z Gripen. Gripen je največji izvoznik švedske vojaške letalske opreme. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Gripen označil za “ponos Švedske” in izrazil prepričanje, da bo Gripen povečal varnost ukrajinske svobode.

Gripen, ima nekaj ključnih prednosti pred F-16

Švedska, ki je bila neomajno nevtralna večino hladne vojne, se je zaradi skrbi pred sovjetskimi akcijami na Baltskem območju razvila v močno obrambno silo in postala izvoznica vojaške opreme. Gripen, proizveden s strani vesoljskega giganta Saab AB, ima nekaj ključnih prednosti pred F-16, zaradi katerih je posebej primeren za ukrajinsko vojno. Obrambni think tank RUSI pojasnjuje, da je bil Gripen izrecno zasnovan za boj proti ruskim raketnim sistemom zemlja-zrak in hitrim letalom ter je enostaven za vzdrževanje in upravljanje iz razpršenih baz z mobilnimi ekipami. Zmožnost pristanka na poškodovanih ali običajnih cestah in servisiranja s strani majhne zemeljske posadke pomeni, da se ni treba vrniti v dobro opremljeno letalsko bazo. To je še posebej pomembno za Ukrajino, saj so ruski izstrelki in topništvo močno prizadela njena oporišča daleč za frontno črto.

Čeprav je bil prenos F-16 od nekaterih evropskih operaterjev odobren, je možnost novega dobavitelja z bolj vsestranskim sredstvom mamljiva. Prav tako bi dobava Gripen letal s strani države, ki se pridružuje Natu, okrepila vtis o močni zahodni podpori Ukrajini ne glede na realnost na terenu.

Prizadevanje Ukrajine za potegovanje neposredne povezave med prispevki Zahoda in udarci proti ruski vojski se nadaljuje. Zahodni uradniki predvsem v ZDA pa medtem izražajo zaskrbljenost, ker ukrajinska protiofenziva še ni obrnila toka proti Rusiji. Vzporedno z jasnim navajanjem potreb po oborožitvi s strani Zahoda, Ukrajina javno navaja nedavne uspehe proti Rusiji, kot sta bila napada na ladjo in podmornico v pristanišču Sevastopol z britanskim raketnim sistemom Storm Shadow. To prizadevanje za krepitve vtisa o zahodni podpori bi bilo z dobavo enega najboljših svetovnih bojnih letal le še okrepljeno.

vir Foto: Saab Portal24