Grošelj razkriva ozadje spora s premierjem Golobom

Klemen Grošelj [Foto: Zajem zaslona]

Grošelj razkriva ozadje spora s premierjem Golobom

Klemen Grošelj, nosilec kandidatne liste Zelenih Slovenije, je na novinarski konferenci podal svoj pogled na dogajanje okoli oblikovanja kandidatne liste Gibanja Svoboda, s katere se je aprila umaknil. Grošelj aprila razlogov za umik z liste največje vladne stranke ni želel komentirati. K današnjemu pojasnjevanju okoliščin oblikovanja kandidatne liste pa ga je spodbudil ljubljanski župan Zoran Janković, ki je nedavno podprl srbskega predsednika Aleksandra Vučića na tamkajšnjih lokalnih volitvah.

Grošelj je še poudaril, da je premier Robert Golob januarja nanj “zelo močno računal” tako v volilni kampanji kot na kandidata za najvišje funkcije v Bruslju. Marca pa se je situacija spremenila. Premier Golob je Grošlja namreč obvestil, da so ga postavili na osmo mesto, ki naj bi bilo po Golobovih besedah neizvoljivo. Grošelj je to zavrnil. Golob mu je nato ponudil več položajev, da bi na “neizvoljivem mestu” ostal, kar je Grošelj prav tako zavrnil.

Vučić ga je januarja označil za enega od sovražnikov Srbije

Grošelj je spomnil, da ga je srbski predsednik Vučić januarja označil za enega od sovražnikov Srbije, saj je bil Grošelj eden od opazovalcev srbskih parlamentarnih volitev. Na te besede se slovenska politika ni odzvala, kar je Grošelj komentiral z: “Molk včasih pove več kot tisoč besed.”

Grošelj je prav tako zatrdil, da je Golob od njega zahteval, naj javno zanika navedbe o vmešavanju srbske politike v oblikovanje liste Svobode, kar je Grošelj zavrnil, saj ni poznal okoliščin oblikovanja liste.

Premier Golob je dejal, da k špekulacijam o vplivu Vučića in Jankovića na oblikovanje njihove liste “nima kaj dodati”. Župan Janković pa je špekulacije označil kot “veliko neumnost”. Janković je dejal, da Vučić z njim ni komuniciral o Grošlju glede oblikovanja liste. Nosilka liste Gibanja Svoboda, Irena Joveva, je danes izjavila, da volivci nimajo nič od vztrajanja pri navedbah brez dokazov. Grošlju, s katerim sta sodelovala kot evropska poslanca, pa je Joveva zaželela vse dobro na volitvah.

Na novinarski konferenci je Grošlju podporo izrazila tudi nepovezana poslanka in kandidatka Zeleni Slovenije, Mojca Šetinc Pašek, ki je dejala, da ne želi špekulirati o ozadjih oblikovanja liste, vendar so na podlagi poročanja srbskih medijev očitno “neka ozadja od Roberta Goloba do ljubljanskega župana Zorana Jankovića”.

Na Grošljeve očitke se je odzval tudi premier. Golob je dejal, da mu je žal, da se pred evropskimi volitvami namesto z vsebino ukvarjajo z izjavami posameznikov. “To je res škoda časa,” je dodal.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona