Grški ladjarji zaradi ameriških sankcij zaustavili prevoz ruske nafte

ByA.K.

24. novembra, 2023 , , ,
Foto: Freepik

Grški ladjarji zaradi ameriških sankcij zaustavili prevoz ruske nafte

Večja skupina grških ladijskih družb, vključno z Minerva Marine, Thenamaris in TMS Tankers, je v zadnjih tednih prenehala prevažati rusko nafto, da bi se izognila ameriškim sankcijam, so sporočili štirje trgovci, katerih trditve so potrdili podatki o ladjah.

Grški ladjarji so že nekaj tednov zaustavili prevoz ruske nafte, kar je povzročilo zaskrbljenost v trgovskih krogih. Thenamaris je sporočil, da ne bo komentiral komercialnih zadev. Minerva Marine in TMS Tankers nista odgovorila na prošnjo za komentar neimenovanih virov.

Umik grških ladjarjev je sledil zaostritvi ameriškega režima sankcij proti prevoznikom, ki so prevažali rusko nafto nad 60 dolarji za sod, kot se je dogovorila skupina velikih gospodarstev G7. Ukrep je bil uveden z namenom zmanjšati dohodek Rusije, ki ga uporablja za financiranje vojne v Ukrajini.

Od septembra ali oktobra so te tri ladjarske družbe po besedah trgovcev in ladijskih agentov sprejele vse manj ruske nafte. Novembra pa so celo odpravile prošnje za najem tankerjev. Slednje kaže na jasen premik v njihovi politiki prevoza nafte.

Tri grške družbe so desetletja dobavljale rusko nafto, tudi po umiku večine drugih zahodnih podjetij iz posla pod grožnjo sankcij in omejitev cen. V zadnjem letu je ta trgovina prinesla rekordne prihodke pošiljateljem, ki so bili pripravljeni prevzeti tveganje.

Vendar pa se zdi, da to za Rusijo za zdaj ne predstavlja resnih težav, saj so se pojavili drugi ladjarji, ki so prevzeli del trga. Rusija se zdaj zanaša na domačo ladjarsko družbo Sovcomflot in številne manj znane prevoznike iz različnih držav.

Sprememba v politiki prevoza ruske nafte s strani grških ladjarjev je le eden od odzivov na naraščajoč pritisk in zaostritev sankcij v mednarodnem trgovinskem okolju, ki so posledica geopolitičnih dogodkov. Ostaja pa vprašanje, kako bo to vplivalo na globalni trg nafte in dobavo energentov v prihodnosti.

Vir; Foto: Freepik (fotografija je simbolna); Portal24