Gruzijska predsednica napoveduje veto na kontroverzni “ruski” zakon

ByAna Koren

16. maja, 2024 , ,
Salome Zourabichvili predsednica Gruzije [Foto: Giorgi Abdaladze/Wikimedia]

Gruzijska predsednica napoveduje veto na kontroverzni “ruski” zakon

V Gruziji so se razplamtele strasti zaradi predloga zakona, ki bi lahko, po mnenju kritikov, pomenil korak nazaj od evropske integracije proti vplivu Kremlja. Gruzijska predsednica Salome Zourabichvili se je izrekla proti temu zakonu, ki ga je parlament že sprejel, in napovedala, da bo uporabila svojo pravico veta. Predlog zakona, ki zahteva, da se nevladne organizacije, mediji in druge skupine, ki prejemajo več kot 20 odstotkov financiranja iz tujine, registrirajo kot “zasledovalci interesov tuje sile”, je vzbudil veliko zaskrbljenost.

Zourabichvili je v intervjuju za The Associated Press izrazila odklonilno stališče do zakona, ki ga je označila za “nesprejemljivega” in “v direktnem nasprotju z duhom ali črko priporočil EU”. Pojasnila je, da predlog zakona ni v skladu z deklarirano politiko Gruzije o približevanju Evropski uniji in da odbija od priporočil Evropske komisije. Predsednica je obtožila vladajočo stranko Gruzijske sanje, da želi Gruzijo potisniti v rusko sfero vpliva, kljub zanikanju teh obtožb s strani stranke.

Vladni predstavniki trdijo, da je zakon potreben za boj proti tujim akterjem, ki naj bi skušali destabilizirati državo. Vendar Zourabichvili opozarja, da bi zakon močno omejil svobodo govora in delovanje prodemokratičnih sil v državi, pri čemer bi škodil tudi medijem in nevladnim organizacijam, ki so kritične do trenutne vlade. Predlog zakona je zbudil primerjave z rusko zakonodajo, saj so podobni ukrepi že bili uvedeni v Rusiji, kjer so bili uporabljeni za zatiranje opozicijskih glasov in neodvisnih medijev.

Odzivi na zakon

S predlogom zakona se ne strinja samo predsednica, temveč tudi številni grajani, ki so se pridružili demonstracijam. Gruzija je v preteklosti že doživela množične proteste proti podobnim zakonom, ki so prisilili vladajočo stranko, da je predlog umaknila. Kljub temu, da ima Gruzijske sanje v parlamentu zadostno večino za preglasovanje predsedničinega veta, javni pritisk in mednarodna pozornost ostajata visoka.

V luči teženj Gruzije za pridružitev Evropski uniji je predsednica poudarila, da bi se morala vlada osredotočiti na sprejemanje zakonov, ki bi državo približali k izpolnjevanju pogojev za članstvo v EU. Zourabichvili je izrazila razočaranje nad smerjo, v katero vlada usmerja parlament, saj to ne odraža pričakovanj ne samo gruzijskih državljanov, ampak tudi evropskih partnerjev.

Zakon, ki je požel široko obsojanje doma in v tujini, še vedno čaka na končno usodo, medtem ko se čas za predsedničin veto nezadržno izteka. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je že izrazil, da morajo Gruzijci, če želijo napredovati proti EU, vztrajati pri temeljnih načelih pravne države in demokracije.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Giorgi Abdaladze/Wikimedia