Gua Sha: Starodavna skrivnost za zdravje in lepoto

ByAnja Kadič

17. marca, 2024 , , ,
Foto: Freepik

Gua Sha: Starodavna skrivnost za zdravje in lepoto

Gua Sha, starodavna kitajska praksa, ki se že stoletja uporablja v tradicionalni kitajski medicini, je v zadnjem času doživela globalno popularnost kot ključni element wellnessa in lepote. Ta tehnika, znana po svojih terapevtskih lastnostih, vključuje uporabo gladkega kamna za “strganje” kože in spodbujanje mikrocirkulacije. Raziskali bomo zgodovino in znanstveno podlago Gua Sha, razložili korake za njegovo pravilno uporabo in razkrili raznolike prednosti, ki jih lahko prinese redna uporaba.

Kaj je Gua Sha?

Gua Sha izvira iz daljne preteklosti, ko so zdravilci iskali načine za odpravo “zle energije” in spodbujanje zdravljenja. Izraz “Gua” pomeni strgati, “Sha” pa se nanaša na rdeče sledi, ki se pojavijo na koži po terapiji. Prvotno namenjena za lajšanje simptomov, kot so vročina, utrujenost in mišična bolečina, je praksa sčasoma postala popularna za širši spekter zdravstvenih in estetskih koristi.

Kamni, uporabljeni za Gua Sha, so običajno izdelani iz naravnih materialov, kot so jade, roženec, ametist ali celo bikov rog, ki so cenjeni zaradi svojih edinstvenih energetskih lastnosti. Vsak material ima posebne zdravilne lastnosti, na primer jade je znan po svoji sposobnosti, da uravnava živčni sistem, medtem ko roženec spodbuja ljubezen in zdravljenje.

Prednosti uporabe

Za kožo in obraz

 • Izboljšanje cirkulacije: Gua Sha povečuje pretok krvi v koži, kar prispeva k boljši prehranjenosti in sijaju kože.
 • Spodbujanje limfne drenaže: Pomaga pri odstranjevanju toksinov, zmanjšuje oteklino in podočnjake pod očmi.
 • Zmanjšanje znakov staranja: Redna uporaba lahko zmanjša videz drobnih linij in gub.

Za mišice in dobro počutje

 • Sproščanje napetosti v mišicah: Učinkovito odpravlja napetost in vozle, še posebej v vratu, ramenih in hrbtu.
 • Lajšanje bolečin: Uporablja se za zmanjševanje kronične bolečine, vključno z artritisom in migrenami.
 • Izboljšanje splošnega počutja: Stimulacija meridianov v telesu lahko izboljša energijski pretok in splošno počutje.

Kako pravilno uporabljati kamen Gua Sha

 • Priprava kože: Kožo je treba očistiti in nanesti moramo lahki vlažilni serum ali olje za zagotovitev gladkega drsenja kamna.
 • Izbor pravilnega kamna: Izberite kamen, ki se najbolje prilega obravnavanemu področju – manjši kamni za obraz, večji za telo.
 • Tehnika strganja: Kamen držimo pod kotom 15-45 stopinj in nežno, a s trdnim pritiskom, vodimo po koži v smeri limfnega toka.

Specifične tehnike za različne dele telesa

 • Obraz: Nežno vodimo kamen od sredine obraza proti ušesom; pod očmi uporabimo lažji pritisk.
 • Vrat in dekolte: Gibanje od sredine proti zunanjim robovom, vedno navzdol, da spodbujamo limfno drenažo.
 • Hrbet: Močnejši pritisk za sprostitev napetih mišic, gibamo se navzgor in navzdol ob hrbtenici.

Pogostost in varnostni ukrepi

Pogostost uporabe: Za obraz je priporočljiva dnevna uporaba, za telo pa 2-3 krat tedensko, odvisno od potreb in odziva kože.

Možni neželeni učinki: Izogibajte se uporabi na poškodovani koži, izpuščajih ali ob občutljivih kožnih stanjih. Rdečica po uporabi je normalna, vendar ne sme biti boleča.

Ko se pravilno uporablja, ne le izboljša videz kože, ampak tudi prispeva k boljšemu splošnemu zdravju in počutju. Z upoštevanjem teh smernic lahko maksimizirate koristi, ki jih ta starodavna tehnika prinaša, in vključite Gua Sha v svojo rutino samoskrbi za dolgoročno dobrobit.

Portal24; Foto: Freepik