Gurmanski lososov tatarec: Recept za pravo poslastico

ByAlenka Mirnik

10. decembra, 2024
Lososov tatarec [Foto: Pixabay/Rita E]

Gurmanski lososov tatarec: Recept za pravo poslastico

Lososov tatarec je prava izbira za vse, ki obožujejo lahke, sveže in okusno izpopolnjene jedi. Ta predjed, ki združuje nežno teksturo svežega lososa s kremastim prelivom in hrustljavo zelenjavo, prinaša pravo gurmansko doživetje. S svojo privlačno predstavitvijo na krožniku navduši tako z videzom kot z okusom, zato je popolna izbira za posebne priložnosti ali kot vrhunec večerje z več hodi. Poleg tega ta recept omogoča tudi veliko prilagoditev, zato si ga lahko vsakdo oblikuje po svojih željah.

Sestavine, ki jih boste potrebovali (4 porcije):

  • 400 g svežega lososa brez kože in kosti,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • Sok ene limete ali limone,
  • 1 žlička kaper,
  • 1 majhna rdeča čebula,
  • sveži drobnjak in mlada čebula za okrasitev,
  • sol in poper po okusu,
  • zelenjava za dekoracijo (npr. bučke, češnjev paradižnik, bazilika),
  • baguette ali francoska štruca za serviranje,
  • kremni preliv po izbiri (npr. kremni sir ali sveža smetana, začinjena s soljo, poprom in limoninim sokom).

Priprava:

Svežega lososa očistite, odstranite morebitne koščice ter ga narežite na majhne kocke. Priporočljivo je, da za ta korak uporabite zelo oster nož, saj boste tako ohranili teksturo lososa.

Narezane koščke lososa dajte v skledo, dodajte olivno olje, sveže iztisnjen limetin ali limonin sok, drobno nasekljano rdečo čebulo in kapre. Vse sestavine previdno premešajte, da se enakomerno porazdelijo. Po okusu dodajte sol in poper.

Za oblikovanje tatarca uporabite kovinski obroček ali modelček, da ustvarite čiste oblike, kot je prikazano na sliki. Če nimate posebnega modela, lahko uporabite manjšo skodelico – lososa rahlo pritisnite, nato pa skodelico previdno dvignite.

Na vrh tatarca dodajte žlico kremnega preliva, ki ste ga začinili po okusu. Preliv bo jedi dodal kremasto noto, ki se čudovito ujema s svežino lososa.

Jed dekorirajte z rezinami bučk, češnjevimi paradižniki, listi sveže bazilike in drobnjakom. Zelenjava bo dodala svežino in barvitost ter prispevala k okusni predstavitvi jedi.

Jed postrezite skupaj s svežimi, na tanko narezanimi kruhki. Priporočamo, da kruhke pred serviranjem rahlo opečete, da bodo hrustljavi.

Nasvet za Serviranje: Tatarec naj bo postrežen hladen. Lososa je najbolje pripraviti tik pred serviranjem, saj tako ohrani svežino in intenzivnost okusa. Okus tatarca lahko prilagodite tako, da dodate več limoninega soka za bolj izrazit okus ali pa z manj dodanih kaper, če želite blažji okus.

Dober tek!

Portal24; Foto: Pixabay/Rita E