GURS na Krasu spreminjal bonitete zemljišč, kmetje besni

Povišanje bonitetnih točk na Krasu in v nekaterih delih Istre s strani Geodetske uprave (GURS) je povzročilo veliko nezadovoljstva med kmeti in agrarnimi skupnostmi. Po novih bonitetah so zemljišča, ki so bila pred tem ocenjena kot slabo rodovitna, nenadoma pridobila status prvovrstnih kmetijskih zemljišč. Slednje pa je privedlo do izjemnega dviga katastrskega dohodka.

Predsednik Združenja predstavnikov agrarnih skupnosti Slovenije, Damijan Pobega, je izpostavil, da so takšne spremembe močno vplivale na agrarne skupnosti in njihove člane, saj imajo ti večje površine zemljišč, ki so zdaj obremenjena z visokimi davki, članarinami in nadomestili. Strokovnjaki geodetske uprave so zatrjevali, da je nova ureditev pravilna. Mnogi kmetje pa medtem menijo, da gre za napako, za katero zdaj sami nosijo breme dokazovanja.

Kmetje imajo dve možnosti za boj proti višjim davkom in obremenitvam. Prva je samostojna preverba bonitetne točke, kar pa ni poceni. Druga možnost je vložitev pritožbe čez odmero dohodnine. Zaenkrat pa še ni znano, kdaj bodo te pritožbe rešene.

Nedavni sestanek med predstavniki agrarnih skupnosti in geodetsko upravo je razkril, da bo napaka priznana in popravljena le za nekatera območja. Popravljena bo predvsem za tista območja, ki so bila prizadeta zaradi lanskih požarov. Direktor Kmetijsko-gozdarske zbornice, Janez Pirc, je potrdil, da se bo vzpostavila delovna skupina, ki bo poskušala doseči rešitev problema. Nove razprave so predvidene za september.

Kmetje in agrarne skupnosti bodo vztrajali pri svojih zahtevah. Menijo namreč, da je pravičnost in pravilnost izračuna katastrskega dohodka ključnega pomena za njihovo ekonomsko stabilnost in obstoj. Zavedajo se, da je pot do rešitve zahtevna, a so odločeni, da bodo zaščitili svoje interese in pravice, zato bodo znova sedli za mizo in vztrajali pri iskanju pravične rešitve.

vir Foto: GURS Portal24