Guterres in Zelenski: Izvoz žita prek Črnega morja nujen

Guterres in Zelenski: Izvoz žita prek Črnega morja je kritično nujen

Ukrajinski predsednik in generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres sta pozvala k podaljšanju 120-dnevnega dogovora o izvozu žita, ki so ga julija lani sklenili Združeni narodi in Turčija, podaljšan je bil novembra. Obnovljen bo 18. marca, in sicer, če mu nobena stran ne bo nasprotovala.

Sporazum je Kijevu med rusko invazijo dovoljeval izvoz žita prek črnomorskih pristanišč. Predsednik Volodimir Zelenski je po pogovoru z Guterresom v Kijevu dejal, da svet potrebuje črnomorsko pobudo za žita. Guterres pa je poudaril pomen dogovora o globalni varnosti preskrbe s hrano in cenah hrane.

“Poudariti želim ključno pomembnost razširitve črnomorske pobude za žita 18. marca in dela za ustvarjanje pogojev za omogočanje največje možne uporabe izvozne infrastrukture po Črnem morju v skladu s cilji pobude,” je dejal Guterres.

Hude sankcije

Zelenski je dejal, da sta se z Guterresom strinjala, da je podaljšanje sporazuma 18. marca ” za svet kritično potrebno”. Rusija, ki je v skladu s sporazumom odpravila blokado treh ukrajinskih pristanišč v Črnem morju, je nakazala, da je treba preden se sporazum nadaljuje, odstraniti ovire za njen kmetijski izvoz.

Da bi Rusijo prepričali, da dovoli Ukrajini, da še naprej izvaža žito iz črnomorskih pristanišč, je bil lani podpisan tudi triletni sporazum, v katerem so se Združeni narodi strinjali, da bodo pomagali olajšati ruski izvoz hrane in gnojil. Ukrajina in Rusija sta namreč glavni svetovni dobaviteljici žita in gnojil.

Zahodne sile so Rusijo udarile s strogimi sankcijami zaradi invazije na sosednjo Ukrajino. Ruski izvoz hrane in gnojil ni predmet sankcij. Moskva pravi, da omejitve plačil, logistike in zavarovalniške industrije “ovirajo” takšne pošiljke.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

OZP zavrnil SDS predlog, da se Rusijo uvrsti med države, ki podpirajo terorizem

S štirimi glasovi za in devetimi proti je odbor DZ za zunanjo politiko (OZP) zavrnil predlog SDS, da Slovenija uvrsti Rusijo med države, ki podpirajo terorizem. V koaliciji so predlog zavrnili že vnaprej… več tukaj.