Guverner Wyominga prepovedal tablete za splav

ByAna Koren

18. marca, 2023 , ,

Guverner Wyominga prepovedal tablete za splav

Guverner ameriške zvezne države Wyoming Mark Gordon je včeraj podpisal zakon o prepovedi uporabe ali predpisovanja tabletk za splav. Zakon je bil sprejet v začetku tega meseca v zvezni državi pod nadzorom republikancev.

Gordon, republikanec, je podpisal zakon, saj zvezni sodnik v zvezni državi Teksas razmišlja o vsedržavni prepovedi abortivne kemikalije mifepristona kot odgovor na tožbo skupin proti splavu.

Izjema so ‘jutro po’ tablete

Bistvo zakona je, da prepoveduje “predpisovanje, skupno rabo, distribucijo, prodajo ali uporabo kakršnih koli sredstev z namenom spodbujanja ali izvajanja splava.”

Iz prepovedi so izvzete tako imenovane jutranje tablete, kontracepcijske tablete, ki se predpisujejo in uporabljajo po spolnem odnosu in pred potrditvijo nosečnosti.

Ta ukrep vključuje tudi izjemo za vse posege, potrebne za zaščito ženske “pred neposredno nevarnostjo, ki resno ogroža njeno življenje ali zdravje”, kot tudi za kakršno koli zdravljenje “naravnega spontanega splava v skladu s trenutno sprejetimi medicinskimi smernicami”.

Kazen šest mesecev zapora ali 9000 dolarjev

Kršitev zakona bo obravnavana kot kaznivo dejanje, kaznovana z do šestimi meseci zapora ali denarno kaznijo do 9000 dolarjev.

Ukrep določa, da se ženska, “na kateri se izvede ali poskuša (izvesti) kemični splav, ne preganja”.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Nemčija: Nasprotnikom splava bo prepovedano nadlegovanje žensk pred bolnišnicami

Zaradi napovedane akcije nasprotnikov splava želi nemška družinska ministrica Lisa Paus ženskam, ki nameravajo prekiniti nosečnost, zakonsko omogočiti prost dostop do svetovalnic… več tukaj.