Haaško sodišče za Putina izdalo nalog za prijetje

Haaško sodišče za Putina izdalo nalog za prijetje

Haaško sodišče je izdalo nalog za prijetje ruskega predsednika Vladimirja Putina. Nalog so izdali zaradi suma, da je odgovoren za nezakonito deportacijo otrok in nezakonito premeščanje ljudi z ozemlja Ukrajine v Rusko federacijo. 

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je poleg Putina izdalo nalog za aretacijo tudi za njegovo komisarko za pravice otrok Marijo Aleksejevno Lvovo-Belovo. Tudi njo bremenijo obtožbe nezakonite deportacije ukrajinskih otrok. 

Predobravnavni sodniki MKS so ocenili, da obstajajo “utemeljeni razlogi za domnevo, da sta oba osumljenca odgovorna za vojni zločin nezakonite deportacije prebivalstva in nezakonitega premeščanja prebivalstva z zasedenih ozemelj Ukrajine v Rusko federacijo, v škodo ukrajinskih otrok.”

Sodniki so razmišljali o izdaji tajnih nalogov za prijetje. A so ugotovili, da bi njihova objava lahko “prispevala k preprečevanju nadaljnjih zločinov”.

Moskva je že večkrat zanikala, da ruske sile izvajajo zločine v Ukrajini.

Reuters je ta teden poročal, da naj bi Mednarodno kazensko sodišče (ICC) izdalo nalog za aretacijo Putina, prvič v okviru preiskave vojne v Ukrajini.

Preiskovalna komisija ZN: Obstajajo dokazi o nezakoniti premestitvi več sto ukrajinskih otrok v Rusijo

Ruska prisilna deportacija ukrajinskih otrok na ozemlje pod njenim nadzorom je vojni zločin, so sporočili preiskovalci ZN. Preiskovalna komisija ZN o Ukrajini je sporočila, da o nezakoniti premestitvi več sto ukrajinskih otrok v Rusijo obstajajo dokazi.

Po podatkih ukrajinske vlade je število otrok, prisilno odpeljanih v Rusijo, 16.221.

Ukrajinskim otrokom dajejo rusko državljanstvo, dajejo jih v rejniške družine

“Rusija je uvedla politike, kot sta podelitev ruskega državljanstva in namestitev otrok v rejniške družine, da bi ustvarila okvir, v katerem bi lahko nekateri otroci trajno ostali v Rusiji,” piše v poročilu.

Human Rights Watch je dokumentiral rusko prisilno premestitev otrok iz ukrajinskih otroških ustanov. Samo iz tovrstnih ustanov so po njihovih podatkih v Rusijo ali na območja pod nadzorom ruskih sil odpeljali na tisoče otrok. 

Septembra so Združeni narodi razpravljali o obtožbah, da so ruske sile pošiljale ukrajinske otroke v Rusijo v posvojitev kot del širšega programa prisilne preselitve in deportacije.

vir Foto: Wikimedia

Ne spreglejte…

Yale raziskava: Rusi so na politično prevzgojo odpeljali najmanj 6000 ukrajinskih otrok

Rusija na več lokacijah na Krimu in v Rusiji s primarnim namenom ‘politične prevzgoje’ zadržuje najmanj 6000 ukrajinskih otrok. Glede na poročilo, ki ga podpira ZDA so raziskovalci univerze Yale identificirali najmanj 43 taborišč in drugih vrst objektov, v katerih Rusi zadržujejo ukrajinske otroke. Otroci so del “obsežne sistemske mreže”, ki jo upravlja Moskva od njene invazije na Ukrajino februarja 2022… več tukaj.