Hadž: Muslimanski romarji kljub 43°C na gori Arafat

ByMiha Kovač

15. junija, 2024 ,
Al Haram mošeja [Foto: Al Jazeera/Wikimedia]

Hadž: Muslimanski romarji kljub 43°C na gori Arafat

Kljub izjemno visokim temperaturam so se danes številni verniki odpravili proti gori Arafat, kjer bo več kot milijon in pol muslimanskih romarjev dan preživelo ob branju Korana in molitvah, posebej pa bodo molili za Palestince v Gazi. Nekaj romarjev, oblečenih v belo, je prišlo že ob zori, da bi se povzpeli na 70 metrov visok hrib v bližini Meke, kjer je prerok Mohamed imel svojo zadnjo pridigo.

Številni verniki so prispeli na hadž, eno od obveznosti, ki jo mora vsak musliman opraviti enkrat v življenju, če je fizično in finančno sposoben. Dovoljenja za Meko se dodeljujejo na podlagi kvot po državah. “To je najpomembnejši dan za nas,” je dejal Mohamed Asser, 46-letni egiptovski romar, in dodal, da ima seznam ljudi, ki so ga prosili, naj moli zanje. “Molim tudi za Palestince, naj jim Bog pomaga,” je dejal.

Romanje poteka v senci vojne med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas na območju Gaze. Minister za hadž Tawfiq al-Rabiah je že prej opozoril, da političnih sloganov ne bodo tolerirali, a to ni ustavilo enega od romarjev, da ne bi vzklikal sloganov v podporo Palestincem.

Po prenočitvi v šotorih v Mini romarji prispejo na Arafat, kjer jih pričakajo izjemno visoke temperature. Po uradnih napovedih naj bi v soboto temperature dosegle 43 stopinj Celzija. Ker je moškim prepovedano nositi klobuke, mnogi med obredom nosijo senčnike. Savdske oblasti so organizirale postaje prve pomoči in pripravile okoli 280 postelj za ljudi, ki bi lahko zboleli, predvsem starejše. Lani so v času hadža zabeležili več kot 10.000 primerov različnih reakcij na visoko vročino, od katerih je bilo 10 odstotkov resnih zdravstvenih primerov.

Muslimanski verniki bodo v nedeljo obeležili Kurban bajram. Lani je hadž opravilo več kot 1,8 milijona muslimanov, od tega približno 90 odstotkov iz tujine.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Al Jazeera/Wikimedia