Hamas med pogajanji za mir objavil video z ujetniki

ByAna Koren

28. aprila, 2024 , , ,
Foto: Pexels

Hamas med pogajanji za mir objavil video z ujetniki

Hamas je objavil video, ki prikazuje dva ujetnika, ki ju zadržujejo od napada 7. oktobra, ki so ga izvedli na južni Izrael. Ujetnika, Omri Miran in Keith Siegel, izraelsko-ameriški dvojni državljan, sta v videu izrazila ljubezen do svojih družin in zaprosila za svojo izpustitev.

Posnetek, objavljen med praznikom pasha, prikazuje 64-letnega Keitha Siegla in 47-letnega Omrija Mirana na praznem ozadju. Siegel je v čustvenem govoru, med solzami spomnil na lansko pasho, preživeto z družino, in izrazil upanje na ponovno združitev. Omrija Mirana so odpeljali iz njegovega doma v Nahal Ozu pred očmi njegove žene in dveh hčera, medtem ko je bil Siegel ugrabljen skupaj z ženo, ki so jo izpustili med kratkim premirjem v novembru.

Med napadom Hamasa 7. oktobra, pri čemer je umrlo okoli 1.200 ljudi je Hamas zajel tudi okoli 250 talcev. Slednje je sprožilo odločen odziv Izraela, ki si prizadeva razgraditi Hamas in rešiti ujetnike. Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi, ki ga nadzira Hamas, je v konfliktu umrlo približno 34.000 Palestincev.

Hamas je v soboto sporočil, da pregleduje nov izraelski predlog za prekinitev ognja, ki sledi njihovemu predlogu, podanemu pred dvema tednoma. Ta je vključeval šesttedensko prekinitev ognja in izpustitev 40 civilnih in bolnih ujetnikov v zameno za izpustitev palestinskih zapornikov v izraelskih zaporih. Izraelski zunanji minister je namignil, da bi lahko načrtovani vdor v mesto Rafa na jugu Gaze začasno ustavili, če bo dosežen dogovor o izpustitvi izraelskih ujetnikov.

[Vir: Sky News]; Portal24; Foto: Pexels