Hamas nima 40 izraelskih talcev za izmenjavo

ByMiha Kovač

10. aprila, 2024 , , ,
Izraelski talci, ki jih zadržuje Hamas [Foto: IDF X/Fotografija je simbolna]

Hamas nima 40 izraelskih talcev za izmenjavo

Po zadnjih poročilih se zdi, da so pogajanja o prekinitvi ognja med Izraelom in Hamasom naletela na resno oviro. Hamas, palestinska teroristična skupina, je sporočila, da trenutno ne more identificirati in locirati 40 izraelskih talcev, potrebnih za prvo fazo dogovorjene izmenjave v okviru pogajanj o prekinitvi ognja. Ta razvoj dogodkov bi lahko pomenil, da je število mrtvih talcev večje, kot je bilo doslej znano.

Po navedbah izraelskega uradnika in vira, seznanjenega s pogajanji, so pogajalci zahtevali, da Hamas v prvih šestih tednih po sklenitvi premirja izpusti 40 talcev, vključno z vsemi ženskami ter bolnimi in starejšimi moškimi. Kot odgovor bi Izrael iz zapora izpustil na stotine palestinskih zapornikov. Vendar pa je Hamas mednarodnim posrednikom, kot sta Katar in Egipt, razkril, da v njihovi oskrbi ni 40 živih talcev, ki bi ustrezali navedenim kriterijem.

Izrael je med pogajanji, ki so potekala več mesecev po zadnji prekinitvi ognja, večkrat zahteval seznam talcev. “Moramo najti in zbrati talce,” so bile besede, ki jih je Hamas uporabil že novembra, pred tedensko prekinitvijo ognja. Ta prekinitev se je končala, ko Hamas ni uspel izročiti obljubljenih ujetnikov.

Iz urada izraelskega premierja so sporočili, da je v napadu 7. oktobra umrlo 33 od skupno 129 talcev. Preživeli talci so razpršeni med različnimi člani in frakcijami Hamasa ter drugimi militantnimi skupinami. Večina od skoraj 100 talcev, ki so ostali živi, so moški pripadniki Izraelskih obrambnih sil (IDF) ali moški rezervne vojaške starosti, navaja Hina. Pričakuje se, da bo Hamas v kasnejših fazah pogajanj, ko bodo zahtevane večje koncesije, poskušal izmenjati te talce.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: