Hamas želi razširiti konflikt izven Gaze, pravi izraelski obrambni minister

Po besedah izraelskega obrambnega ministra Yoava Gallanta želi teroristična islamistična organizacija Hamas prestaviti fokus svojega konflikta iz območja Gaze na Zahodni breg, poroča DPA.

“Cilj Hamasa je vžgati Judejo in Samarijo (hebrejski izraz za Zahodni breg) ter, če je mogoče, Tempeljski grič (v Jeruzalemu),” je Gallant povedal med srečanjem z vojaškimi poveljniki iz Izraelom zasedenega Zahodnega brega. Gallant je nadaljeval s trditvijo, da Hamasova poskus demoralizacije Izraelcev ali ustvarjanja razdora med Izraelom in ZDA s terorističnim napadom 7. oktobra ni uspel. Posledično je njihova nova strategija eskalacija napetosti na Zahodnem bregu in ciljanje na Tempeljski grič, sveto mesto tako za Jude kot za muslimane. Svojim poveljnikom je ukazal, naj se pripravijo na vojno, zberejo čete in pridobijo ustrezne obveščevalne podatke.

Napetosti in spopadi na Zahodnem bregu so se stopnjevali od oktobra lani, ko je Hamas izvedel usklajen napad na Izrael v Gazi. Pretekli petek je izraelska vojska ubila tri Palestince, ki so poskušali napasti judovsko naselbino blizu Hebrona s strelnim orožjem. Palestinci na Zahodnem bregu so prav tako trpeli zaradi povečanega nasilja judovskih naseljencev nad njihovimi vasmi in oljčnimi nasadi.

“Usoda mnogih izraelskih talcev ni znana”

Hamas je ob 100. dnevu vojne objavil video, na katerem so prikazani trije izraelski talci, ki so zaprti v Gazi. Talci prosijo svojo vlado, naj konča ofenzivo proti palestinski islamistični skupini in zagotovi njihovo izpustitev.

37-sekundni video se konča z besedami: “Jutri vas bomo obvestili o njihovi usodi.” Hamas je sporočil, da so zaradi izraelskega obstreljevanja Gaze izgubili stik z nekaterimi talci, ki so jih morda ubili. Abu Ubaid, tiskovni predstavnik oboroženega krila Hamasa, je v nedeljo dejal, da usoda mnogih izraelskih talcev ni znana.

V prvem televizijskem intervjuju v zadnjih tednih, ob 100. dnevu vojne, je Abu Ubaida izjavil, da je možno, da je bilo veliko talcev “ubitih”, za njihovo usodo pa krivi Izrael. Dodal je, da so “kakršna koli pogajanja neuporabna, dokler Izrael ne preneha z agresijo”. Omenil je tudi, da je vdor čez mejo 7. oktobra bil odgovor na 100-letno pobijanje njihovega ljudstva s strani okupatorja in njegovih tolpe.

V napadu je bilo ubitih več kot 1200 ljudi, kar je največja enodnevna izguba življenj od ustanovitve države Izrael leta 1948. Napadalci so zajeli 240 talcev in jih odpeljali v Gazo.

Abu Ubaida trdi, da so borci oboroženega krila Hamasa med vojno napadli in onesposobili približno 1000 izraelskih tankov. Ko je govoril o možnosti razširitve napada, je Abu Ubaida trdil, da je “več strani odpora izjavilo, da bodo v prihodnjih dneh razširile svoje napade na izraelskega sovražnika.”

Kitajska predlaga rešitev za konec konflikta v Gazi

Kitajski zunanji minister Wang Yi je dejal, da se konflikt v Gazi še naprej stopnjuje, in da Kitajska zahteva večjo, avtoritativnejšo in učinkovitejšo mednarodno konferenco za mir, skupaj s konkretnim časovnim načrtom za izvedbo rešitve dveh držav.

Wang je to izjavil novinarjem po pogovorih z egiptovskim zunanjim ministrom Samehom Shoukryjem v Kairu, kjer je predstavil svoje poglede na konflikt med Izraelom in Hamasom, v skladu z izjavo kitajskega zunanjega ministrstva pozno sinoči. Ločeno se je Wang pogovarjal tudi z generalnim sekretarjem Lige arabskih držav, kjer sta obe strani izmenjali poglede na konflikt in se dogovorili o več točkah za pomoč pri reševanju krize.

vir; Foto: IDF X; Portal24