Hamburg: Islamisti zahtevajo kalifat, sebe vidijo kot žrtve

ByAna Koren

12. maja, 2024 ,
Protest v Hamburgu [Foto: Zajem zaslona/fotografija je simbolna]

Hamburg: Islamisti zahtevajo kalifat, sebe vidijo kot žrtve

Med islamskim protestom, ki jo je vodila skupina “Muslim Interaktiv” v Hamburgu, se je skupina pod vodstvom Raheema Boatenge prikazala kot žrtve protimuslimanskih čustev in pozvala k kalifatu, ki bi vladal islamskemu svetu. Protestniki so nosili table z napisom “Prepovedano in  cenzurirano”, kar je izražalo občutek skupine, da so utišani. Po škandaloznem prejšnjem shodu je Policija ta dogodek pod strogi pogoji sicer dovolila. V Nemčiji so pozivi k kalifatu v kateri koli obliki, bodisi ustni ali pisni, prepovedani — pravilo, ki so ga udeleženci razumeli kot cenzuro.

Kljub veliki množici na dogodku z naslovom “Protest proti cenzuri in diktaturi javnega mnenja” skoraj ni bilo žensk, kar se zdi kot rešitev za prepoved ločevanja spolov. Policija je poročala o približno 2.300 udeležencih. Skupina je sicer trdila, da jih je bilo več kot 6.000. Policija je bila na kraju dogodka z vodnimi topovi, ki pa niso bili uporabljeni.

V svojem govoru je Boateng kritiziral strokovnjake za islam zaradi tega, kar je opisal kot njihovo “sovraštvo do muslimanov”, in vprašal, ali nemški temeljni zakoni veljajo tudi za muslimane. Sugeriral je, da se od muslimanov v Nemčiji pričakuje, da “izgubijo svojo identiteto, se razpustijo in poklonijo večini”. Boateng je branil kalifat in šeriatsko pravo, pri čemer se je skliceval na temeljni zakon.

Narobe razumljeno?

Boateng je pojasnil, da je skupina “Muslim Interaktiv” pozivala k kalifatu samo na Bližnjem vzhodu, ne pa v Nemčiji, čeprav je verodostojnost te trditve vprašljiva, saj so med protestom delili letake z napisom “Kalifat je rešitev”. Govoril je tudi o domnevnih krivicah do muslimanov v Nemčiji, kar je odmevalo med množico, ki je vzklikala “Allah Akbar”.

Dogodek se je zaključil z Boatengovim pozivom k združitvi muslimanov v islamskem svetu pod pravilno vodenim kalifatom, izjavo, ki jo je podal brez kakršnega koli policijskega posega. Po shodu je Boateng skupaj z nekaj svojimi podporniki odšel do svojega avtomobila. Med potjo do tja so novinarje, ki so želeli Boatengu postaviti vprašanja, odrinili. Moški, katerega pravo ime je Joe Adade Boateng, je preden se je odpeljal z belim porschejem hamburških registrskih tablic, poudaril, da odgovarja samo na pisna vprašanja, ki mu jih lahko pošljete na TikTok in Instagram.

[Vir: Apollo News]; Portal24; Foto: Zajem zaslona/fotografija je simbolna