Hamilton in Leclerc diskvalificirana po dramatični dirki v ZDA

V razburljivem zaključku Velike nagrade ZDA je bil sedemkratni svetovni prvak Lewis Hamilton diskvalificiran in umaknjen z drugega mesta, kljub temu da je skoraj ugnal Maxa Verstappna iz Red Bulla. Hamilton je končal le dve sekundi za Verstappnom, vendar so uradniki po dirki njegov Mercedes razglasili za nezakonitega zaradi prekomerne obrabe drsnih blokov pod vozilom.

Podobno usodo je doživel tudi Charles Leclerc iz Ferrarija, ki je prav tako bil diskvalificiran po dirki. Zaradi diskvalifikaciji sta se Lando Norris (McLaren) in Carlos Sainz (Ferrari) povzpela na drugo oz. tretje mesto na stopničkah.

Verstappen, ki se je odločno in preudarno boril skozi celotno dirko, je uspel ohraniti vodstvo in zabeležiti svojo 50. zmago v karieri. Nizozemski dirkač je na težavni stezi pokazal svojo mojstrsko obvladovanje, čeprav so bili njegovi zasledovalci, vključno s Hamiltonom in Norrisom, vse prej kot pasivni.

Hamilton je imel v zaključnih krogih dirke intenziven dvoboj z Norrisom. Uspel ga je prehiteti, vendar ni imel dovolj časa, da bi dohitel tudi Verstappna. Mercedesova strategija, ki se je osredotočala na manjše število postankov v boksih, se ni izkazala za učinkovito. Hamiltonove gume niso zdržale, kar je vodilo do nepričakovane menjave strategije in izgubljenega časa na stezi.

Dirka je bila prepletena s strategijskimi manevri in taktičnimi odločitvami, ki so oblikovale končne rezultate. Diskvalifikacija Hamiltona in Leclerca je dodatno zakomplicirala analizo dirke in oceno uspešnosti ekip in dirkačev. Kljub temu je bila dirka živahen prikaz talenta in tekmovanja, ki definirajo vrhunsko dirkanje v Formuli 1.

vir

Foto: Wikimedia

Portal24