Heker pridobil osebne podatke skoraj vseh Avstrijcev

ByAna Koren

26. januarja, 2023 ,
Foto: PexelsFoto: Pexels

Heker se je dokopal do osebnih podatkov skoraj vseh Avstrijcev

Nizozemski heker, aretiran novembra, je pridobil in ponudil v prodajo imena, naslove in datume rojstva skoraj vseh avstrijskih državljanov, je sporočila avstrijska Policija.

Uporabnik, ki naj bi bil heker, je maja 2020 podatke na spletnem forumu ponudil v prodajo. Ponujene informacije je predstavil kot “polno ime, spol, polni naslov in datum rojstva verjetno vsakega državljana” v Avstriji, v izjavi poroča avstrijska Policija.

Dodajajo, da so preiskovalci potrdili pristnost. Zbirka je obsegala skoraj devet milijonov nizov podatkov, poudarjajo na policiji. Avstrija ima približno 9,1 milijona prebivalcev. Heker je v prodajo dal tudi “podobne nabore podatkov” iz Italije, Nizozemske in Kolumbije, je sporočila avstrijska Policija. Drugih podrobnosti nimajo.

“Menimo, da so neznane osebe plačale za podatke”

“Ker so bili ti podatki prosto dostopni na internetu, je treba absolutno domnevati, da so ti podatki o registraciji v celoti ali delno nepovratno v rokah kriminalcev,” so sporočili s Policije. Dodali so, da naj bi neznane osebe za informacije plačale.

25-letni osumljenec je bil, aretiran v stanovanju v Amsterdamu in je Policiji znan že od prej. Preiskujejo ga nizozemski policijski in pravosodni organi, je sporočila avstrijska Policija. Tiskovni predstavnik je dodal, da se je Policija o tem izjasnila šele zdaj, da ne bi ovirala omenjenih preiskav.

Več podrobnosti o posledicah za varnost avstrijskih podatkov policija ni dala.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Ali je Gen-I veleposlanika Berishaja imel oz. spremenil v finančno mulo?

Mediji na zahodnem Balkanu že nekaj časa preiskujejo, kakšno je ozadje skoraj dveh milijonov evrov, ki jih je Martin Berishaj, v vlogi veleposlanika Kosova na Hrvaškem, prejel in nato dvignil z računa svojega podjetja MB Consulting v povezavi s podjetjem Gen-I.

Nedavno je namreč izbruhnila afera, kjer so bili razkriti dokazi o vzporedni bančni operaciji med GEN-I Beograd, Martinom Berishajem, veleposlanikom Kosova na Hrvaškem ter njegovo črnogorsko hčerinsko družbo MB Consulting, ki ima sedež v Prištini… več tukaj.