Hezbolah na Izrael izstrelil 62 raket

ByA.K.

6. januarja, 2024 , ,
Foto: Pexels

Hezbolah na Izrael izstrelil 62 raket

Šiitska skupina Hezbolah, ki velja za zaveznico Irana, je danes na Izrael izstrelila 62 raket, kar predstavlja rekordno število izstreljenih raket od začetka vojne v Gazi oktobra. Po navedbah milice je bila tarča napada vojaško oporišče blizu mesta Meron na severu Izraela, kjer so poročali o škodi na infrastrukturi in manjših poškodbah.

Napad Hezbolaha naj bi bil odziv na umor Saleha al Arurija, namestnika vodje Hamasa, ki se je zgodil v torek zvečer v predmestju libanonske prestolnice Bejrut. Milice skoraj vsak dan obstreljujejo Izrael iz Libanona od začetka vojne v Gazi 7. oktobra, kar je povečalo napetosti v regiji.

Izraelska vojska je potrdila napad blizu Merona in poročala o identifikaciji okoli 40 raket, ki so se približevale Izraelu. V odgovor so izraelske sile napadle izstrelišče v Libanonu, kar je privedlo do širjenja konflikta preko meje.

Razmere ostajajo napete, pri čemer nobena stran še ni posredovala uradnih informacij o žrtvah, vendar pa poročila kažejo na manjše poškodbe na obeh straneh. Mirovne sile Združenih narodov v Libanonu (UNIFIL) so zaradi naraščajočih napetosti razglasile drugo najvišjo stopnjo pripravljenosti in pozivajo k zmanjšanju konflikta.

Izrael vztraja pri zahtevi za umik Hezbolaha z meje in grozi z uporabo vojaških sredstev, če diplomatska prizadevanja ne bodo vodila do umika skupine. Od začetka spopadov je več deset tisoč ljudi zapustilo svoje domove v južnem Libanonu in na izraelski strani meje, kar predstavlja humanitarno krizo v regiji. Mednarodna skupnost poziva k takojšnjemu prenehanju nasilja in iskanju mirne rešitve konflikta.

vir; Foto: Pexels; Portal24