Hidratorji in vlažilne kreme: Kaj potrebuje vaša suha koža?

Pomembno je, da dobro poznate izdelke za nego kože! Naj vam razložimo, kaj so hidratorji in vlažilne kreme ter kdaj uporabiti katero. Svetovni trg za nego kože, vreden več milijard, je preplavljen z izdelki za vse vrste kože in različnimi kožnimi stanji. Bodisi nagnjena k aknam, mastna ali suha – za vsakega se najde nekaj. Zato je ključnega pomena, da razumete, kaj vaša koža potrebuje, in preučite sestavine izdelkov, ki jih uporabljate, da zagotovite optimalno nego. Če imate suho kožo, se pogosto znajdete pred vprašanjem: hidrator (vlažilec) ali vlažilna krema? Nadaljujte z branjem, da bi izvedeli več o tej razpravi in kaj vaša koža dejansko potrebuje.

Kaj so hidratorji?

Hidratorji se pogosto uporabljajo kot sinonim za vlažilce, ki so higroskopske spojine in privlačijo ter zadržujejo vlago. Hidratorji delujejo tako, da kožo oskrbujejo z vodo, če je vlažnost nad 70 odstotkov, s čemer črpajo vlago iz okolice. Vendar pa je treba opozoriti, da nekateri vlažilci, brez dodatka okluzivnih sredstev, lahko povečajo izgubo vode skozi kožo, kar poslabša suhost. Primeri vlažilcev vključujejo alfa-hidroksi kisline (AHA) in glicerin.

Kaj so vlažilci?

Vlažilna krema je idealna za tiste, ki želijo preprečiti suho kožo. Ta pojem zajema vse izdelke, ki povečajo vsebnost vode v koži, vključno z različnimi sestavinami, ki delujejo od luščenja do preprečevanja izgube vode s površine kože. Obstajajo različne vrste vlažilcev, med njimi okluzivi, pilingi in mehčala.

Okluzivni vlažilci: Ti ustvarijo zaščitno pregrado na površini kože, zadržijo vlago in preprečijo izgubo vode. Primeri vključujejo vazelin in čebelji vosek, še posebej koristni so v suhem ali hladnem podnebju.

Pilingi: Vsebujejo sestavine, ki odstranjujejo odmrle kožne celice, kar koži daje boljšo teksturo. Nekatere od sestavin so alfa-hidroksi kisline in beta-hidroksi kisline.

Mehčala: Osredotočajo se na mehčanje in glajenje površine kože, zapolnjujejo vrzeli med kožnimi celicami. Vključujejo karitejevo maslo, kakavovo maslo in nekatera olja, kot je jojobino olje.

Razlika med vlažilno kremo in hidratorjem

Razlika ni velika, vendar je pomembno razumeti, kaj vaša koža potrebuje. Vlažilna krema ohranja vlago v koži in gradi zaščitno pregrado, medtem ko hidratorji kožo napolnijo z vlago, jo naredijo hidrirano in voljno.

Suha koža: Uporabite lahko tako vlažilce kot vlažilne kreme za zadrževanje vlage. Kombinacija obojega lahko prepreči suhost.

Mastna koža: Hidratanti, zlasti tisti z lahkimi vlažilci, so boljša možnost, saj hidrirajo brez dodajanja odvečnega olja.

Občutljiva koža: Hidratanti z nežnimi vlažilci, kot sta glicerin in hialuronska kislina, so morda bolj primerni, saj je manj verjetno, da povzročijo draženje.

Normalna koža: Oboje – hidratanti in vlažilne kreme – lahko delujejo dobro, odvisno od osebnih preferenc.

Kako izbrati med hidratorji in vlažilci?

Zaradi različnih tipov kože bodite previdni pri izbiri izdelkov za nego kože:

  • Suha koža: Koristna je kombinacija humektantov in okluzivnih sredstev.
  • Mastna koža: Priporočljivi so hidratanti z lahkimi vlažilci.
  • Občutljiva koža: Izbirajte hidratante z nežnimi vlažilci.
  • Normalna koža: Prilagajajte glede na osebne preference.

Zapomniti si dolg seznam sestavin je lahko izziv, zato poiščite izdelke, prilagojene vašemu tipu kože. Razumevanje razlike med hidratorji in vlažilnimi kremami vam bo pomagalo izbrati pravilno nego za vašo kožo.

vir Foto: Pexels Portal24