HiPhi X dobil zeleno luč za prodajo v Evropi

ByAna Koren

15. aprila, 2023

Kitajski HiPhi X je dobil zeleno luč za prodajo v Evropi

Kitajska avtomobilska znamka HiPhi je pridobila odobritev nemške organizacije za testiranje TUV za prodajo v Evropi.

HiPhi je najnovejši kitajski proizvajalec avtomobilov, ki upa, da bo prodrl na evropski trg, ki je pravkar naredil velik korak naprej s pridobitvijo homologacije za Evropo. 

Nedavno je svoj prihod napovedalo tudi kitajsko podjetje BYD. HiPhi bo z modelom X veljal kot bolj vrhunska ponudba, podobno kot Tesla Model X , BMW iX in Polestar 3. 

HiPhi se opisuje kot ‘nova luksuzna blagovna znamka inteligentne električne tehnologije’. Zdi se, da bo HiPhi X na tehnološkem področju močna konkurenca. Žaromete je mogoče programirati za projiciranje slik in celo filmov, poleg tega pa je tu še “sistem samodejnih vrat”. Ogromen 19,9-palčni infotainment zaslon se nahaja na sredini armaturne plošče in na različici ‘Founders Edition’.

Za HiPhi X sta na voljo dve razporeditvi notranjosti. Na voljo je šestsedežna ali štirisedežna konfiguracija, pri čemer je slednja pridobila mini hladilnik in zadnje sedeže v ‘letalskem slogu’. Osempalčni zasloni na dotik so na voljo tudi zadaj.  

HiPhi X poganja 97kWh baterija z dvema elektromotorjema s 300 KM, po eden na vsaki osi. Podjetje trdi, da 100km/h doseže v 3,9 sekunde in ima slabih 650 km dosega. Pri tem je treba omeniti, da je so bile številke dosežene v kitajskem testnem okolju.

HiPhi X pa ne bo edini avtomobil v ponudbi. Podjetje namerava v Evropo pripeljati tudi HiPhi Z. To je elegantnejši štirivratni kupe, tudi s povsem električnim pogonskim sklopom. Z model 100km/h doseže v 3,8 sekunde in zahvaljujoč večjemu paketu baterij s 120 kW se njegov doseg razširi na 705 kilometrov (spet pod pogoji testiranja CLTC). 

HiPhi-jev tretji avto, luksuzni popolnoma električni SUV model, bo aprila predstavljen na avtomobilskem salonu v Šanghaju, njegov doseg pa več kot 800 kilometrov.

vir in foto