Hiša v Italiji za evro? Med sanjami in izzivom.

ByAnja Kadič

25. marca, 2024 ,
Patrica [Foto: Wikimedia/Beatrice]

Hiša v Italiji za evro? Med sanjami in izzivom.

Italija je v zadnjih letih postala sinonim za prodajo zapuščenih hiš po simbolični ceni enega evra. Kupce z vsega sveta tako privabijo z vizijo poceni obnove in življenja v slikovitih, a pogosto prezrtih krajih. Nenavadna pobuda, ki je zveni kot izjemna priložnost za ljubitelje Italije, je v nekaterih mestih dosegla izjemen uspeh, spet druga pa se druga soočila z nepričakovanimi izzivi.

V srcu tega pojava leži Patrica, oddaljena srednjeveška vasica s komaj 3000 prebivalci, ki se nahaja na slikoviti lokaciji južno od Rima. Vasica, ki počiva na skalnati planoti s čudovitim pogledom na dolino Sacco, simbolizira italijansko idilo, a hkrati razkriva zapletenost življenja v takšnih skupnostih. Kljub svoji lepoti se Patrica sooča s problemom zapuščenih domov, saj je več kot 40 posesti, ki datirajo iz zgodnjih 1900-ih, ostalo praznih in prepuščenih propadanju.

V poskusu, da bi tej umirajoči vasi vdihnil novo življenje, je župan Lucio Fiordaliso sprejel pristop, ki so ga uspešno udejanjali drugje po Italiji – prodaja praznih domov za en evro. Toda, kljub temu da so nekatera mesta s to strategijo uspela, Patrica naleti na težave. Fiordaliso razkriva, da je mesto sprva identificiralo vse zapuščene hiše in uradno poklicalo prvotne lastnike, vendar so uspeli prodati samo dve hiši po simbolični ceni.

Za razliko od nekaterih drugih mest, kjer lahko lokalne oblasti prodajajo zapuščene domove brez soglasja lastnikov, Patrica potrebuje dovoljenje prvotnih lastnikov ali njihovih dedičev. To bistveno otežuje postopek, saj je lastništvo pogosto razdeljeno med več dedičev, ki morda niso v stiku ali pa med seboj ne gojijo dobrih odnosov. Problematično je tudi, ko dediči živijo v tujini ali ko ni jasnega zapisa o lastništvu.

Težave znotraj družin

Župan poudarja, da je območje prejelo “pozitiven odgovor” od desetih lastnikov po javnem pozivu, a so se v zadnjem trenutku umaknili. To kaže na globlje težave, ki segajo onkraj finančnih in pravnih ovir, in sicer težave znotraj družin in zapletenost italijanske zakonodaje, ki za prodaja nepremičnin zahteva soglasje vseh dedičev.

Dve hiši, ki sta bili uspešno prodani, sta pripadali lokalnim prebivalcem, kar je omogočilo precej bolj preprost postopek brez potrebe po dogovarjanju z oddaljenimi sorodniki ali urejanju kompleksnih lastniških razmerij. To nakazuje, da bi za rešitev problema zapuščenih hiš v Patrici in podobnih mestih morda potrebovali bolj prilagojen pristop, ki upošteva specifične okoliščine vsakega primera.

Zgodba o Patrici in njenih zapuščenih hišah za en evro ostaja odprta, saj se mesto sooča z izzivom, kako preseči pravne in družinske ovire ter kako najti kupce, ki so pripravljeni vstopiti v ta kompleksen, a potencialno nagrajujoč projekt. Preobrazba teh starodavnih domov ni le vprašanje prodajnih tehnik ali pravnih manevrov; gre za obnovitev skupnosti, oživitev zapuščene dediščine in morda, v končni fazi, za ponovno odkrivanje italijanskih sanj v srcu ene izmed njenih najbolj skritih vas.

Družinske vezi

Družinski spori in pravne težave so pogosto temeljni vzroki, da se dediči odločijo proti prodaji svojih deležev v zapuščenih domovih, bodisi zaradi zapletov, povezanih z zapuščinskimi spori, ali celo kot oblika maščevanja. Takšna odločitev lahko temelji tudi na strahu pred potencialnimi finančnimi obveznostmi, kot so zaostali davki za lastnino in stroški odlaganja odpadkov, ki lahko dosežejo do 2500 evrov letno, vključno z neplačanimi računi za komunalne storitve.

Poleg družinskih in pravnih zapletov pa obstaja še en pomemben razlog, zakaj iniciativa za prodajo hiš za en evro v Patrici ni zaživela, kot je bilo pričakovano: stanje zapuščenih nepremičnin. Nekatere hiše so tako močno zanemarjene, da jih je skoraj nemogoče prodati. Primer takšne nepremičnine je zapuščena hiša Giannija Vallecota in njegovih bratov, ki so jo po poskusu prodaje opisali kot kup neuporabnega kamenja, saj je bila praktično uničena, z zrušeno streho in stenami, prostor pa prekrit s travo in grmovjem.

Shema za oživitev mesta

Čeprav so nekatere zapuščene hiše v Patrici preveč poškodovane, da bi pritegnile potencialne kupce, je za nekatere druge, zlasti med tujci iz ZDA in Evrope precej zanimanja. Župan Fiordaliso priznava, da kljub velikemu zanimanju zaradi slabega stanja nekaterih objektovniso imeli kaj ponuditi.

V odgovor na te izzive je mestna hiša v Patrici zasnovala novo shemo za oživitev mesta. Shema vključuje finančno podporo za prenovo zunanjih fasad starodavnih palač in davčne olajšave za tiste, ki preurejajo družinske domove ali začnejo komercialno dejavnost, kot so B&B ali obrtniški butiki. Alessandra Pagliarosi, lokalna prebivalka, je izkoristila te pobude. Zapuščen dvorec je preuredila v elegantno nočitev z zajtrkom, kar ji je prineslo znatne davčne prihranke.

Nepremičninski posrednik Ilario Grossi opaža, da je med ameriškimi potomci italijanskih izseljencev obstajalo zanimanje za ogled nepremičnin v Patrici. Žal so se mnogi od potencialnih kupcev na koncu odločili za že prenovljena stanovanja ali takšna, ki potrebujejo le manjše popravke, namesto da bi se lotili obsežnih prenov zapuščenih domov.

Kljub temu Fiordaliso še ni opustil ideje o prodaji nekaterih dolgo zanemarjenih domov v Patrici, čeprav to lahko pomeni zapletena pogajanja med sprtimi sorodniki. Ta prizadevanja odsevajo širši cilj oživitve in obnove, ki stoji za pobudo prodaje hiš za en evro, kljub številnim izzivom, ki jih prinaša.

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: Wikimedia/Beatrice