Hišni ljubljenčki spodbujajo spomin, zlasti pri starejših

ByAna Koren

26. januarja, 2023

Hišni ljubljenčki spodbujajo spomin, zlasti pri starejših

Hišni ljubljenčki spodbujajo spomin, zlasti pri starejših. Slednje je dobro za srce in kar je dobro za srce je dobro tudi za možgane. Nedavna študija, ki je zajemala ljudi, starejše od 50 let, je pokazala, da so lastniki hišnih ljubljenčkov boljši pri testih spomina

Raziskave znanstvenikov z Univerze v Michiganu kažejo, da učinek hišnih ljubljenčkov (‘pet effect’) ne ščiti le srca in črevesja, kar je že dobro znana teorija, ampak ima lahko pomembno vlogo tudi pri ohranjanju možganskih funkcij pri starosti.

Rezultati temeljijo na nacionalno reprezentativni raziskavi več kot 20.000 odraslih, vprašali so jih, ali imajo hišnega ljubljenčka in kako dolgo. Zdravstveno stanje preiskovancev so nato spremljali v obdobju šestih let.

Izkazalo se je, da imajo lastniki hišnih ljubljenčkov boljše kognitivne rezultate kot tisti, ki jih nimajo. Ta učinek so opazili samo pri ljudeh, starejših od 65 let, takrat se običajno začnejo pojavljati simptomi demence.

Če je imela oseba iz te starostne skupine pet let hišnega ljubljenčka, je dosegla boljše rezultate pri srednje in dolgoročnem pomnjenju besed kot vrstniki, ki hišnih ljubljenčkov niso imeli.

Dobro za zdravje

Znanstveniki pravijo, daje to odkritje je le povezava, ne pa jasen dokaz, da ‘učinek ljubljenčka’ res obstaja.

Številne raziskave so pokazale, da so hišni ljubljenčki dobri za zdravje in obstaja veliko teorij, zakaj je temu tako. Lastniki psov so na primer prisiljeni hoditi za svojimi ljubljenčki. Vsakodnevno gibanje je povezano z zdravjem možganov in funkcionalnim daljšim življenjem.

Znano je tudi, da živali v gospodinjstvo vnesejo nove bakterije, ki lahko okrepijo imunski sistem, zlasti črevesje. Lahko tudi, da nas hišni ljubljenčki preprosto osrečujejo, saj študije kažejo, da njihova prisotnost zmanjšuje osamljenost in stres. V starosti je lahko slednje pomembnejše kot v mladosti. Dokazano je namreč, da lahko izolacija spremeni strukturo in delovanje možganov.

Številne študije so se doslej osredotočale na to, kako lastništvo psa in mačke vpliva na čustva in fizično zdravje, a jih je le malo raziskalo, kako vplivata na možganske sposobnosti.

Znanstveniki iz Michigana menijo, da je to zato, ker traja dlje, da se pokažejo pozitivni učinki hišnih ljubljenčkov na njihove kognitivne sposobnosti.

Njihova raziskava je bila objavljena v Journal of Aging and Health.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Glavobol, utrujenost, težave z vidom, to so prvi simptomi visokega krvnega tlaka

Kadar gre za bolezni, povezane s srcem, je visok krvni tlak eno najpogostejših stanj. Glavobol, utrujenost, težave z vidom, pa so prvi simptomi visokega krvnega tlaka. Kriza črpanje skozi telo potrebuje določen pritisk, ko ta tlak postane previsok, lahko znatno poškoduje arterije in krvne žile. Ko visok krvni tlak postane kronična težava, lahko povzroči nabiranje oblog na stenah krvnih žil. Več kot je usedlin, ožje so krvne žile, zaradi česar je še težje učinkovito črpati kri… več tukaj.