Hitro in preprosto a tako zelo dobro, rižota po milansko
Rižota po milansko je hitra in slastna jed, ki jo tradicionalno pripravljajo v Italiji. A je zaradi svojih odlik zaslovela po vsem svetu. Za pripravo italijanske klasike boste potrebovali okoli pol ure. Iz navedenih količin sestavin boste dobili dva obroka.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 1 liter vode
- 1 kocka za zelenjavno jušno osnovo
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 1 ščepec soli in popra
- 1 ščepec žafranove niti
- 300 g riža arborio
- 100 ml belega vina
- 100 g parmezana
- 1 žlica masla
- 2 žlici svežega peteršilja
Postopek priprave
V loncu zavrite kocko za zelenjavno osnovo v 1 litru vode.
V loncu segrejte olivno olje, dodajte čebulo, začinite s soljo in poprom ter na zmernem ognju med mešanjem kuhajte do mehkega približno 5 minut.
Nato dodajte riž in kuhajte 1 minuto.
Žafran nadrobite v vino in dodajte k rižu.
Kuhajte in med kuhanjem mešajte, dokler se vino ne vpije.
Prilijte 1 skodelico tople juhe in med stalnim mešanjem kuhajte na zmernem ognju.
Nadaljujte z dodajanjem juhe, dokler riž ni al dente, skupaj približno 20 minut.
Rižoto začinimo s soljo in poprom. Vmešajte sir, maslo, peteršilj in takoj postrezite.
Dober tek!
Ne spreglejte…
Kremasta, vroča rižota z grahom in kozjim sirom
Kremasta, vroča rižota z grahom in kozjim sirom. Topla rižota je čudovita jed na hladen dan. Riž in grah sta hkrati tudi hranljiva kombinacija. Če niste ljubitelj kozjega sira, ga zamenjajte s sirom, ki ga imate radi. Za pripravo jedi boste potrebovali okoli pol ure. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri porcije… več tukaj.
Foto: Zajem zaslona