Hladna fronta prinaša v Slovenijo nevihte, močan veter in sneg

ByMiha Kovač

27. marca, 2024 ,
Foto: Pexels

Hladna fronta prinaša v Slovenijo nevihte, močan veter in sneg

Po izjemno toplem sobotnem dnevu bo Slovenijo zvečer od severa zajela hladna fronta, ki napoveduje precej burno vremensko dogajanje. Metoinfo opozarja na hitro menjavo zračnih mas, ki lahko povzroči nevihte s krajevnimi nalivi, močnimi sunki vetra in sodro. V višjih legah je pričakovano tudi sneženje, ki bo nekatere kraje pobelilo.

Nevihte bodo severne dele države dosegle že okoli 18. ure, nato pa se bodo okrepile in v prvem delu noči skupaj z občutno hladnejšim zrakom razširile po večjem delu Slovenije. Pričakuje se, da bodo temperature v kratkem času padle za več kot 10 stopinj Celzija, meja sneženja pa se bo hitro spustila. Sprva bo snežna meja na nadmorski višini okoli 1900 metrov, vendar se bo v le nekaj urah približala tudi nižinam.

Sneg možen tudi v nižinah

Meteoinfo napoveduje, da bo najverjetneje sneg pobelil kraje, ki ležijo nad 600 metri nadmorske višine. V primeru močnejših padavin pa je možno sneženje tudi precej nižje, zaradi česar bi se lahko v belo prebudile tudi nekatere nižine, še posebej v osrednjem in jugovzhodnem delu države, kjer bodo padavine najmočnejše.

Veter in nadaljnje vremenske razmere

Pred prihodom fronte se bo čez dan krepil jugozahodnik, zvečer in ponoči pa bo za kratek čas zapihal veter severnih smeri, ki lahko na izpostavljenih mestih preseže hitrost 70 kilometrov na uro. Do jutra se bo ozračje umirilo, nedelja pa bo večinoma sončna s popoldanskimi temperaturami od 9 do 17 stopinj Celzija. Ponedeljkovo jutro bo hladno z možnostjo pozebe.

Otoplitev v nadaljevanju tedna

Po hladnem začetku tedna nas čaka izrazita otoplitev. Med torkom in četrtkom je pričakovati nekaj padavin, za velikonočni konec tedna pa trenutne napovedi kažejo na večinoma sončno in zelo toplo vreme s temperaturami od 20 do 25 stopinj Celzija.

Slovenijo torej čaka pestro vremensko obdobje, od neviht in snega do sončnega in toplega vremena, ki bo zaznamovalo velikonočni konec tedna.

[Vir: Metoinfo]; Portal24; Foto: Pexels