Homo sapiens je lok in puščice uporabljal še prej

ByAna Koren

26. februarja, 2023 ,

Homo sapiens v Evropi je lok in puščice uporabljal prej, kot se je mislilo do sedaj

V jami v južni Franciji so odkrili dokaze o prvi uporabi loka in puščic v Evropi in sicer pred približno 54.000 leti. Kar je veliko prej, kot je bilo doslej znano.

Raziskava, objavljena v sredo v reviji Science Advances, premakne starost lokostrelstva v Evropi za več kot 40.000 let nazaj.

Uporaba loka in puščic v Afriki je bila dokumentirana že pred 70.000 leti. Toda najstarejši prejšnji dokaz o lokostrelstvu v Evropi je bilo odkritje lokov in puščic v šotnih barjih v severni Evropi, zlasti v Stellmoorju v Nemčiji, izpred 10.000 do 12.000 let.

Nandertalci iz jame Mandrin

Nova raziskava prihaja iz jame Mandrin v današnji regiji Rhone v južni Franciji. Jama Mandrin, ki je bila prvič izkopana leta 1990, vključuje plast za plastjo arheoloških ostankov, starih več kot 80.000 let.

Znanstveniki, ki so izvedli najnovejšo študijo, so že dokumentirali, da so neandertalci in njihovi sodobni “sorodniki”, Homo sapiens izmenično naseljevali jamo Mandrin.

Raven, znana kot “plast E”, se pripisuje prisotnosti Homo sapiensa pred približno 54.000 leti. Nahaja se med plastmi številnih neandertalskih poklicev… več na Princesa.si.

Ne spreglejte…

V grobu anglosaške ženske najdena osupljivo lepa ogrlica

V grobu anglosaške ženske najdena osupljivo lepa ogrlica. Arheologi so na izkopu v osrednji Angliji, namenjeni gradnji stanovanj odkrili osupljivo 1300 let staro ogrlico iz zlata, granatov in drugih poldragih kamnov.

Ogrlica in drugi dragoceni predmeti, imenovani Harpole Treasure po lokalni župniji v okrožju Northamptonshire, kjer so jih izkopali aprila, so razkrili tudi močno vlogo, ki so jo igrale ženske v anglosaški Angliji.

Kos nakita je bil pokopan skupaj z žensko visokega statusa. Ženska je umrla med letoma 630 in 670 našega štetja, trdijo raziskovalci londonskega arheološkega muzeja. Najdba je vsebovala tudi razmeroma velik srebrn križ, dva okrašena lonca in plitvo bakreno posodo... več tukaj.

Foto: Wikimedia