Pogreta hrana, ki je v otroški prehrani prepovedana

ByAna Koren

14. januarja, 2023 ,

Hrana, ki je otrokom nikoli ne smemo pogreti

Za otroke je najbolj zdravo, da vedno jedo sveže pripravljene obroke, a je včasih neizogibno in je treba jed na hitro pogreti. Žal je lahko pogrevanje določene hrane izjemno škodljivo za otrokovo zdravje, zato strokovnjaki svetujejo, da se ga je najbolje izogniti.

Krompir in riž

Težava pri pogrevanju krompirja pravzaprav ni postopek segrevanja v mikrovalovni ali pečici. Če kuhan krompir predolgo ohlajamo na sobni temperaturi, lahko nastanejo bakterije, ki povzročijo zastrupitev.

Krompir se namreč s pogrevanjem ne segreje dovolj dobro, da bi uničil nastale bakterije, tudi če se jed zdi zares vroča. Če krompirja niste ohladili takoj po serviranju, ne tvegajte zastrupitve s hrano, tako da ga naslednji dan pogrejete. Enako je z rižem.

Zelenjava, kot sta korenje ali špinača

Strokovnjaki opozarjajo, da se izogibajte pogrevanju korenja, špinače in katere koli druge zelene listnate zelenjave. Namreč, zelenjava, bogata z nitrati, ob ponovnem segrevanju lahko postane toksična in sprošča rakotvorne lastnosti.

Gobe

Po mnenju Evropskega sveta za informacije o hrani je pogrevanje gob velika napaka. Gobe ​​so namreč občutljiva živila in vsebujejo beljakovine, ki jih encimi in bakterije lahko ‘poškodujejo’, če niso pravilno shranjene, če so primer predolgo na sobni temperaturi. Gobe ​​se od pogrevanja pokvarijo, zato nikakor ni priporočljivo, svetujejo nutricionisti. Če jih morate ponovno pogreti, Evropski svet priporoča, da jih pogrejete na vsaj 70 stopinj.

Materino mleko in otroška hrana

Čeprav lahko materino mleko in otroško hrano pogrevamo, strokovnjaki opozarjajo, da ju nikoli ne pogrevamo v mikrovalovni pečici. Registrirana dietetičarka in nutricionistka Susie Garcia je za Bustle povedala, da lahko mikrovalovne pečice neenakomerno segrejejo hrano, kar povzroči opekline že tako občutljivih ust in grla otrok. Veliko boljši način je pogrevanje v ogreti vodi na štedilniku.

Česa še ne smemo pogrevati?

Strokovnjaki pravijo tudi, da ne smemo pogrevati piščanca, morskih sadežev in drugih živil, ki vsebujejo jajca. Najbolje jih je uživati ​​sveže pripravljene, saj pogrevanje povzroči spremembo strukture beljakovin v njihovi sestavi, kar lahko povzroči prebavne težave ali zastrupitve.

vir

Uživanje te hrane med nosečnostjo izboljša kakovost materinega mleka

Uživanje ekstra deviškega oljčnega olja med nosečnostjo izboljša kakovost materinega mleka, je pokazala raziskava, objavljena v reviji Food Chemistry.

Olivno olje je bogato z omega-3 in omega-6 maščobami, ki spodbujajo rast otroka. Prehajajo celo pregrado placente in tako izboljšajo razvoj otroka v maternici.

“To je prva študija, ki poroča o prenosu rastlinskih spojin ekstra deviškega oljčnega olja z matere na potomca med dojenjem,” je povedala glavna avtorica študije dr. Maria Rodrigues-Lagunas… več tukaj.