Hrustljava ocvrta jabolka s sladoledom in meto
Ocvrta jabolka so kot nalašč tako za sladico kot za razkošen zajtrk ob vikendu. Jed, pripravljena iz jabolčnih kolobarjev, namočenih v gosto testo in ocvrtih do zlato rjave barve, ponuja sočno notranjost z bogatim jabolčnim okusom, ki se čudovito ujema s hladnim sladoledom in svežino mete. Priprava je preprosta, rezultat pa tako privlačen, da bo navdušil vse ljubitelje sladkih dobrot. Postrezite jih s kepico vaniljevega sladoleda in nekaj lističi mete.
Sestavine (za 4 osebe):
- 2 veliki jabolki, olupljeni in narezani na tanke kolobarje (približno 0,5 cm debeli),
- 150 g moke (lahko uporabite gladko ali polnozrnato),
- 1 žlička pecilnega praška,
- 2 žlici sladkorja (po želji rjavega),
- 1 žlička cimeta v prahu,
- 1 ščepec soli,
- 2 jajci,
- 150 ml mleka,
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta,
- olje (npr. sončnično ali repično) za cvrenje,
- sladoled (po možnosti vaniljev ali karamelni) za postrežbo,
- sladkor v prahu za posip,
- sveži listi mete za okras.
Priprava:
V veliki skledi zmešajte moko, pecilni prašek, sladkor, cimet in ščepec soli. V ločeni posodi stepite jajci, mleko in vaniljev ekstrakt. Tekoče sestavine postopoma vmešajte v suhe, dokler ne dobite gladkega in rahlo gostega testa, ki spominja na testo za palačinke.
Jabolka narežite na kolobarje in jih takoj namočite v pripravljeno testo. Poskrbite, da so kolobarji dobro prekriti s testom.
V globoki ponvi segrejte olje na srednji temperaturi (približno 170 °C). Testo prekrite jabolčne kolobarje previdno položite v vroče olje, po nekaj naenkrat, da se ne sprijemajo. Cvrite 2-3 minute na vsaki strani, dokler ne postanejo zlato rjavi in hrustljavi. Ocvrta jabolka odložite na papirnato brisačo, da vpije odvečno olje.
Ocvrta jabolka zložite na krožnik, potresite s sladkorjem v prahu in jih postrezite s kepico vaniljevega sladoleda. Okrasite s svežimi lističi mete za dodaten osvežilen pridih.
Dober tek!
Portal24; Foto: Pixabay/RitaE