Hrustljava ocvrta jabolka s sladoledom in meto

ByAna Koren

16. aprila, 2025 ,
[Foto: Pixabay/RitaE]

Hrustljava ocvrta jabolka s sladoledom in meto

Ocvrta jabolka so kot nalašč tako za sladico kot za razkošen zajtrk ob vikendu. Jed, pripravljena iz jabolčnih kolobarjev, namočenih v gosto testo in ocvrtih do zlato rjave barve, ponuja sočno notranjost z bogatim jabolčnim okusom, ki se čudovito ujema s hladnim sladoledom in svežino mete. Priprava je preprosta, rezultat pa tako privlačen, da bo navdušil vse ljubitelje sladkih dobrot. Postrezite jih s kepico vaniljevega sladoleda in nekaj lističi mete.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 2 veliki jabolki, olupljeni in narezani na tanke kolobarje (približno 0,5 cm debeli),
  • 150 g moke (lahko uporabite gladko ali polnozrnato),
  • 1 žlička pecilnega praška,
  • 2 žlici sladkorja (po želji rjavega),
  • 1 žlička cimeta v prahu,
  • 1 ščepec soli,
  • 2 jajci,
  • 150 ml mleka,
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta,
  • olje (npr. sončnično ali repično) za cvrenje,
  • sladoled (po možnosti vaniljev ali karamelni) za postrežbo,
  • sladkor v prahu za posip,
  • sveži listi mete za okras.

Priprava:

V veliki skledi zmešajte moko, pecilni prašek, sladkor, cimet in ščepec soli. V ločeni posodi stepite jajci, mleko in vaniljev ekstrakt. Tekoče sestavine postopoma vmešajte v suhe, dokler ne dobite gladkega in rahlo gostega testa, ki spominja na testo za palačinke.

Jabolka narežite na kolobarje in jih takoj namočite v pripravljeno testo. Poskrbite, da so kolobarji dobro prekriti s testom.

V globoki ponvi segrejte olje na srednji temperaturi (približno 170 °C). Testo prekrite jabolčne kolobarje previdno položite v vroče olje, po nekaj naenkrat, da se ne sprijemajo. Cvrite 2-3 minute na vsaki strani, dokler ne postanejo zlato rjavi in hrustljavi. Ocvrta jabolka odložite na papirnato brisačo, da vpije odvečno olje.

Ocvrta jabolka zložite na krožnik, potresite s sladkorjem v prahu in jih postrezite s kepico vaniljevega sladoleda. Okrasite s svežimi lističi mete za dodaten osvežilen pridih.

Dober tek!

Portal24; Foto: Pixabay/RitaE