Hrvaška danes uvaja evro in vstopa v Schengen

Hrvaška danes uvaja evro in vstopa v Schengen

Hrvaška je z novim letom naredila zgodovinski korak, uvaja evro in vstopa v Schengen.  Najpomembnejša informacija ob uvedbi evra na Hrvaškem je, da kartice včeraj pozno zvečer in ponoči določen čas ne delujejo. Motnje se lahko pojavljajo tudi čez dan. Ljudem svetujejo, da si zagotovijo zalogo gotovine, kar lahko storijo na katerem koli Bankomatu, ki deluje, saj se do 15. januarja za dvige gotovine na bankomatih drugih bank ne zaračuna provizija. 

Po 28 letih se kot uradni denar poslavlja hrvaška kuna

Po 28 letih se kot uradni denar poslavlja hrvaška kuna. Na novega leta dan jo je zamenjal evro. Več kot 500 milijonov bankovcev in okoli 5200 ton kovancev bodo poslali v stroje za rezanje in taljenje. Kune kot papirni in kovinski denar ter lipe kot kovanci v apoenih manj kot eno kuno so bile uvedene 30. maja 1994, na dan Hrvaške državnosti… več tukaj.

Nerazpoložljivost ali začasna dostopnost bančnih in finančnih storitev

Prehod s kunskega poslovanja na evrsko je zelo kompleksen proces, ki zahteva precejšnje spremembe informacijskih sistemov bank. Glede na zahteve teh prilagoditev bodo nekatere bančne in finančne storitve v času delovanja začasno nedostopne ali pa bodo na voljo z omejeno funkcionalnostjo. Konverzijski vikend (sobota, 31. 12. in nedelja, 1. 1.).

Pretvorba bo izvedena konec tedna, kar naj bi zmanjšalo vpliv motenj pri opravljanju bančnih in finančnih storitev za državljane in podjetja. Čeprav poslovalnice med konverzijskim vikendom večinoma ne bodo delovale redno, bodo državljani v tem času lahko uporabljali plačilne kartice.

Možno je, da bodo banke v tem času znižale običajne limite za plačevanje. Kratke motnje kartičnega plačevanja so predvidene v noči z 31. decembra na 1. januar, tik pred in po polnoči. Prav tako med novoletnim vikendom praviloma ne bosta na voljo spletna in mobilna banka, v večini primerov ne bo mogoče plačevati prek spleta.

Pripravite gotovino

V izogib nevšečnostim priporočajo, da si za novoletni konec tedna ljudje vnaprej zagotovijo dovolj gotovine za svoje potrebe. Državljani lahko od 1. januarja enakovredno uporabljajo kunsko in evrsko gotovino – do 14. januarja do polnoči. Ta dvotedenski dvojni obtok bo državljanom bistveno olajšal prehod na novo valuto, navajajo v ČNB.

Nekatere bančne aplikacije so opolnoči prenehale delovati

Nekatere mobilne bančne aplikacije so opolnoči prenehale delovati.

Zaradi priprav na prehod na novo valuto (EUR) v soboto, 31. decembra 2022, in nedeljo, 1. januarja 2023, mobilna banka (AddikoMobile) ne bo na voljo, piše v obvestilu, ki se je pojavilo v Addiku.

Minister Božinović o Schengnu: Gre za enega največjih uspehov Hrvaške od vstopa v EU

Vstop v schengensko območje je eden največjih političnih uspehov Hrvaške po vstopu v EU, je ob novoletnem dvigu ramp na slovenski in madžarski meji ter odpravi pomorskih kontrol v schengenskih pristaniščih dejal hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Von der Leyen: Hrvaška je lahko ponosna nase

Hrvaška je lahko ponosna na vstop v evroobmočje in schengensko območje, saj bo pritegnila naložbe, pripomogla k ustvarjanju delovnih mest in rasti gospodarstva, prav tako pa bi lahko postala evropsko energetsko središče iz obnovljivih virov.

Vir Foto: Pexels